De gemeente Stadskanaal gaat samen met energieleverancier Enexis een proef doen of ze internet kunnen aanbieden via het elektriciteitsnet. Op die manier hoopt de gemeente internet te kunnen bieden in afgelegen gebieden waar een snelle internetverbinding nu nog onmogelijk is.

De gemeente Stadskanaal heeft 37.500 euro beschikbaar gesteld voor de proef, het idee is om een signaal door te geven via het elektriciteitsnet en dat hotspots in lantaarnpalen in te bouwen waar bewoners mee kunnen verbinden. De beoogde snelheid is 60 Mbit/s zowel up als down.

De test wordt gedaan in het kleine plaatsje Vledderveen wat onder Stadskanaal valt, daarvoor moet Enexis nog wel aan het werk want het moet het elektriciteitsnet aanpassen van wisselspanning naar gelijkspanning, iets waar het bedrijf nog geen ervaring mee heeft. Bij wisselspanning zou er teveel storing optreden en kan de beoogde snelheid niet gehaald worden.

Mocht de proef slagen dan is er een zeer interessante mogelijkheid ontwikkeld om internet aan te bieden in afgelegen gebieden. In veel afgelegen gebieden zijn er vaak geen coax of goede koperlijnen te vinden, of de afstand tot de centrale is veel te groot. Stroomkabels liggen echter overal en als die met kleine aanpassingen ingezet kunnen worden als internetverbinding lost dat een hoop problemen op. Enexis zal straks moeten vertellen hoe eenvoudig of hoe lastig het is om internet aan te bieden via het electriciteitsnet.