2min

Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, heeft samen met zijn vrouw Priscilla Chan een dochter gekregen genaamd Max. Ter ere van de geboorte van hun dochter hebben ze bekendgemaakt dat ze 99 procent van hun Facebook-aandelen zullen gaan inzetten voor goede doelen. In totaal komt dat neer op zo’n 45 miljard dollar.

De oprichter van Facebook volgt daarmee het voorbeeld van Bill Gates die ook zijn complete vermogen heeft ingezet om de wereld te verbeteren. Zuckerberg stelt in de open brief die hij op Facebook heeft geplaatst dat wereldproblemen als honger en armoede kunnen worden opgelost als er in de juiste zaken wordt geïnvesteerd.

Het stel heeft het Chan Zuckerberg Initiative opgericht, met als doel het verbeteren van de kansen die mensen hebben en gelijkheid voor alle kinderen in de komende generatie. Daarbij richten ze zich specifiek op het verbeteren van onderwijs, genezen van ziektes, mensen verbindingen en het bouwen van sterke communities. In de komende drie jaar stopt Zuckerberg elk jaar maximaal 1 miljard dollar in dit nieuwe initiatief.

Verder gaan ze nog nadenken aan wat voor doelen ze de rest van hun vermogen gaan aanwenden. Uiteindelijk zijn ze ook pas net ouders geworden en dat vergt ook de nodige tijd.

Zuckerberg stelt verder dat hij blijft focussen op het uitrollen van internet in landen waar dat op dit moment nog maar nauwelijks aanwezig is. Het internet draagt volgens hem enorm bij aan betere levensomstandigheden. Van elke tien mensen die toegang krijgt tot het internet is er minimaal één die uit de armoede komt en waarvoor een baan wordt gecreëerd. Aangezien nog zo’n 4 miljard mensen geen toegang tot het internet hebben valt daar nog genoeg te halen.

Bill Gates maakte eerder deze week bekend dat een grote groep private investeerders miljarden investeren in de oprichting van de Breaktrough Energy Coalition met als doel nieuwe technologie te creëren voor schone energie. Ook Zuckerberg is een van de investeerders in deze coalitie.