De CEO van Apple, Tim Cook, is enkele dagen in ons land en voerde een gesprek op het podium van Startup Fest Europe met Neelie Kroes. In dit gesprek benadrukte Cook dat het steeds belangrijker wordt dat kinderen al vroeg in aanraking komen met programmeren, het liefst al op de basisschool. Het is net zo of misschien wel belangrijker dan het leren van een tweede taal aldus Cook.

Het hele idee achter kinderen zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met programmeren is dat ze de logica die erachter zit snappen. Het rekenen en de wiskunde die vandaag de dag wordt gegeven op scholen houdt daar veel te weinig rekening mee en dus is een les programmeren geen overbodige luxe. In de toekomst zullen er nog veel meer mensen nodig zijn in de IT en door ze vroegtijdig kennis te laten met programmeren snappen ze de basis al op jonge leeftijd.

Op dit moment zijn er 1,5 miljoen ontwikkelaars in Europa die software ontwikkelen voor een van Apple’s platformen, waarvan iOS uiteraard het meest populair is. Volgens Cook liggen er ook nog steeds enorme kansen in deze markt, Apple verwacht ook veel van de samenwerkingen met Cisco, IBM en SAP. Over IBM’s activiteiten op iOS hebben we een tijdje terug een special geschreven en gisteren maakte SAP bekend een enorme lading cloudapps te gaan ontwikkelen die waarschijnlijk ook doorgetrokken zullen worden naar iOS.

Neelie Kroes stelde ook enkele interessante vragen aan Cook, helaas maakte hij geen nieuwe producten bekend, maar hij ontkende wel dat Apple de ambitie heeft om een telecomprovider te worden. Cook zei hierover dat ze niet de kennis hebben die providers hebben en dat Apple vooral goed is om producten te maken. Wel stelde Cook dat sommige dingen eenvoudiger kunnen zoals de e-sim en daar zet Apple zich wel voorin. Wat als voordeel heeft dat Apple in de toekomst geen simkaartsloten meer hoeft te maken.

Qua producten maakte Cook vooral reclame voor de Apple Watch, daar heeft hij nog steeds hoge verwachtingen van, terwijl duidelijk is dat de verkopen van wearables nog niet de pan uit reizen.