Welke voordelen krijgt Windows 10 Enterprise?

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft presenteerde in oktober de eerste testversie van Windows 10, toen werd ook bekend dat het bedrijf al maanden in gesprek was met enterprise-gebruikers. Microsoft was informatie aan het verzamelen waar Windows 10 aan moet voldoen om grote bedrijven te laten overstappen. Inmiddels heeft het ongetwijfeld veel feedback ontvangen, maar het bedrijf is nog erg stil over de unieke features van Windows 10.

Wat we inmiddels wel weten is dat Windows 10 Enterprise alleen te koop zal zijn via Volume Licensing, dat betekent dat grote bedrijven alleen Windows 10 Enterprise kunnen aanschaffen in grote aantallen. Windows 10 Enterprise zal voor de consument en voor kleine bedrijven niet beschikbaar komen.

Wat we verder weten is dat Windows 10 Home en Pro gebruikers weinig controle hebben over de Windows Updates, Microsoft gaat straks updates pushen naar de systemen van de gebruikers. Systeembeheerders die werken met Windows 10 Pro kunnen wel bepalen wanneer de updates moeten worden gedownload en geïnstalleerd maar daar houdt het bij op.

Systeembeheerders die met Windows 10 Enterprise werken krijgen echter veel meer controle. Zij bepalen zelf welke updates er wel of niet geïnstalleerd worden en wanneer. Dit geldt voor zowel de beveiligingsupdates als nieuwe features. Met Windows 10 Enterprise kunnen updates tot maximaal 10 jaar worden uitgesteld, iets wat Microsoft niet zal aanraden, maar het is wel mogelijk om compatibiliteit te behouden met op maat gemaakte software-applicaties. Verder zullen er in de toekomst meerdere "branches" komen van Windows 10, dit zijn min of meer nieuwe versies van Windows 10 Enterprise die langdurige uitgebreide ondersteuning ontvangen, je kan het vergelijken met Windows 10.1 Enterprise over met Service Packs die Microsoft voorheen uitbracht.

Verder kan Windows 10 Enterprise helemaal worden dichtgetimmerd zodat de gebruiker alleen applicaties kan gebruiken en niets zelf kan installeren. Verder kunnen bedrijven straks Windows Store-apps installeren op systemen binnen het bedrijf zonder dat deze apps ook in de Windows Store staan. Dit noemt Microsoft Sideloading en hiervoor moest bij Windows 8 nog een aparte licentie worden gekocht.

Microsoft zou verder nog een lading extra beveiligingsfeatures in petto hebben, het is wachten tot Microsoft met een vergelijkingstabel komt tussen de verschillende Windows 10-edities. Zo werkt Microsoft aan betere bescherming tegen "pass the hash"-aanvallen, maar ook betere bescherming tegen malware en nieuwe methodes om de gebruiker te verifiëren.