2min

Microsoft heeft tijdens de Ignite-conferentie opnieuw meer bekendgemaakt over Windows 10. De Ignite-conferentie wordt bezocht door veel IT-professionals dus de insteek was iets anders dan vorige week tijdens BUILD. Microsoft maakte onder meer bekend dat Enterprise-gebruikers veel meer controle krijgen over Windows updates dan normale consumenten.

Voor Microsoft is het zeer belangrijk om ook de IT-professionals te overtuigen van de meerwaarde van Windows 10 en niet teveel zaken van deze groep gebruikers af te pakken want dat zal resulteren in het feit dat deze groep langer op Windows 7 blijft hangen. Daarnaast heeft Microsoft een doelstelling geformuleerd van 1 miljard Windows 10-apparaten in 2018 en dat is onhaalbaar zonder de zakelijke gebruikers.

Om te beginnen zullen consumenten met regelmaat updates gaan ontvangen voor Windows 10 gedurende de levensduur van dit product. Hoelang de levensduur van Windows 10 precies gaat worden is nog niet bekendgemaakt. Microsoft maakte geen vermelding meer van patch tuesday en het lijkt er dan ook op dat Microsoft de updates regelmatiger gaat verspreiden dan eens per maand.

Onder deze Windows 10-updates zullen de nodige beveiligingsupdates en patches zitten maar zullen er ook nieuwe features worden toegevoegd aan Windows 10.

Voor Windows 10 Enterprise-klanten worden de Windows updates echter anders uitgerold. De systeembeheerder heeft flink wat opties waaruit hij of zij kan kiezen. Zo kan er voor worden gekozen om alleen de beveiligingsupdates uit te rollen maar geen nieuwe features. Ook kan de systeembeheerder bepalen wanneer de updates worden uitgerold, bijvoorbeeld alleen op dinsdagnacht of in het weekend. Hiervoor kunnen de systeembeheerders nog steeds System Center Configuration Manager, Enterprise Mobility Suite of Windows Server Update Services (WSUS) gebruiken.

Er is echter nog een grote groep zakelijke klanten die Microsoft lijkt te gaan bedienen, de zakelijke gebruikers met een Pro-licentie in plaats van een Enterprise-licentie. Deze groep krijgt de beschikking over Windows Update for Business service. Deze groep krijgt wel alle updates voor Windows 10 inclusief de nieuwe features maar de systeembeheerder bepaald welke systemen de updates als eerste ontvangen, ook kunnen vestigingen met beperkte bandbreedte gebruik maken van p2p-verbindingen om de updates sneller binnen te halen.

Wat vast staat is dat Microsoft de updates naar consumenten pc’s echt gaat pushen, zodat deze systemen veilig blijven en voorzien blijven van de laatste patches, maar dat systeembeheerders alle vrijheid krijgen om hun systemen op hun eigen manier te beheren en dat Microsoft ze vrijwel niets oplegt.

Zaken als prijzen voor licenties, de levensduur van Windows 10, de verschillende Windows 10-versies zijn allemaal nog niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat er een zogenaamde long term support versie van Windows 10 komt voor Enterprise-klanten. Deze versie wordt waarschijnlijk vijf jaar ondersteund met nog eens vijf jaar extented support.

Tot slot kon Microsoft het niet laten nog even uit te halen naar Google, dat bedrijf brengt weliswaar regelmatig updates uit voor Android, maar Microsoft is van mening dat Google veel te weinig doet om ervoor te zorgen dat apparaten deze updates ook daadwerkelijk ontvangen.