2min

Tags in dit artikel

, , ,

Op televisies is HDR al een tijdje een hot topic, maar nu ziet het er naar uit dat het ook op monitoren door gaat breken. LG Electronics, dat in LG Display een bedrijfsonderdeel heeft dat panelen maakt, komt tijdens de aankomende CES in Las Vegas met een 32-inch 4K-monitor – de 32UDH99, die geschikt is voor HDR.

De LG 32UDH99, die zoals gezegd een 4K-resolutie heeft (3840×2160 pixels), ondersteunt de open HDR 10-standaard, die het zoals het er nu naar uitziet vooralsnog aan het winnen is van Dolby Vision, dat globaal hetzelfde probeert te bereiken en hetzelfde werkt, maar onderliggend net iets anders is en gesloten is. Op dit moment is HDR 10 al de standaard voor Ultra HD Blu-rays en heeft ook Netflix de standaard omarmd. Het zit daarnaast ook ingebouwd in de Xbox One S en de Playstation 4. Dit terwijl HDR 10 dankzij de diepte van 10-bit minder kleuren kan weergeven dan de 12-bit weergave van Dolby Vision. Maar goed, zo gaat het natuurlijk vaker in de wereld van de technologie. Het is niet altijd de meest geavanceerde technologie die het wint, want dat is vaak ook de duurste natuurlijk.

Als je een groot pluspunt van HDR zou moeten noemen, dan is het wel dat het contrast er serieus op vooruit gaat. Dit heeft er vooral mee te maken dat panelen die HDR-ondersteuning bieden, zoals dat van de LG 32UDH99, een hogere helderheid kunnen bereiken en meer helderheidsniveaus hebben, waardoor naast elkaar gelegen heldere en wat minder heldere delen beter van elkaar onderscheiden kunnen worden. Het is daarnaast een IPS-paneel, wat inhoudt dat de kijkhoeken naar verwachting dik in orde zullen zijn. Het geeft volgens LG daarnaast ook nog eens 95 procent van de DCI-P3 kleurruimte weer. In combinatie met de HDR-ondersteuning is het wel duidelijk dat deze monitor is gericht op mensen die werken in de media, met name zij die content maken. Daarnaast kun je er volgens LG ook prima een game op spelen die al dan niet gebruikmaakt van HDR.

Opvallend is ten slotte verder dat de monitor dankzij de Type-C-aansluiting maar met een enkele kabel op een computer aangesloten wordt. Deze kan zowel de beelden naar de monitor toe transporteren, maar ook de aangesloten laptop van stroom voorzien. Uiteraard moet je hiervoor wel een laptop hebben die dit ook ondersteunt.