De Australische regering heeft een wetsvoorstel gedaan dat vanaf 2011 flatscreen-televisies – zowel plasma als LCD – verbiedt, vanwege het hoge energiegebruik van de schermen.

De Australische regering kwam tot het wetsvoorstel na een onderzoek, waaruit bleek dat energie-inefficiënte apparaten als plasma- en LCD-televisies steeds populairder worden. Hoe beter en groter een beeldscherm is, hoe meer stroom het gaat verbruiken. Australië wil juist dat de bevolking minder energie gaat verbruiken.

Vanaf dit jaar zal de Australische regering een waarderingssysteem invoeren waar de consumenten kunnen zien hoeveel energie het scherm verbruikt. Hiermee hoopt de Australische regering dat de consumenten meer energie-efficiënte schermen zullen kopen. De regering zal ook limieten bepalen waarbinnen het maximale energieverbruik van een televisie moet blijven.

Volgens de Australian Broadcasting Corporation (ABC) zal het merendeel van de HDTV’s niet aan de eisen van het nieuwe system kunnen voldoen. Zij zullen dus allemaal per 2011 verboden worden. Tim O’ Keefe, coördinator bij het Australian Digital Suppliers Industry Forum vindt dat de richtlijnen onredelijk zijn. Televisiefabrikanten kunnen onmogelijk televisies bouwen die aan de richtlijnen doen, voor deze van kracht zijn.

Tegen 2011 moeten de televisiefabrikanten zijn overgestapt van plasma en LCD naar minder energieverslindende technologieën als SED- en OLED-TV, om de Australische markt te kunnen bedienen.