2min

Tags in dit artikel

, , ,

In de Taiwaneese hoofdstad Taipei is sinds een paar dagen de Taipei International Robot Show (TIROS) van start gegaan. Ongeveer 300 exposanten van 66 bedrijven laten van 19 tot en met 22 oktober de laatste robotontwikkelingen zien.

Één van de opmerkelijkste robots is een naamloze robot die vele menselijke uitdrukkingen kan imiteren. De robot is alleen zichtbaar met een hoofd en een torso. De naamloze robot is ontworpen om menselijke emoties te laten zien voor betere interactie met mensen.

Een andere robot is speciaal gemaakt om piano te spelen met beide handen. Dit is een nieuwe doorbraak in de ontwikkeling van de robot. "Tot nu toe konden robots alleen de piano bespelen met één vinger", aldus Enid Tsai, woordvoerder van Hiwin Technologies Corp. "Onze robot gebruikt alle tien de vingers om een complete melodie te spelen."

Andere robots bij het evenement konden weer andere menselijke uitdrukkingen nabootsen, zoals dansen. Terwijl weer andere robots in staat waren om bijvoorbeeld spellen te spelen tegen mensen.

Japanse wetenschappers ontwikkelden onlangs een robot die mensen meehielp met een zwakke gezondheid. De robot herkent het gezicht en de stem van de eigenaar en kan ze herinneren aan een afspraak of om bijvoorbeeld op tijd medicijnen in te nemen.

De directeur van het evenement Vincent Siew noemde het jaar 2010 "Het jaar van de robot". "Robots zijn nu zover dat ze gebruikt zouden kunnen worden in de zorg. Vooral wanneer de bevolking verouderd." vertelde Siew. Het evenement is nog tot vrijdag te zien in Taipei, dus mocht je in de buurt zijn.