2min

AMD heeft op de E3 gamesconferentie in Los Angeles haar nieuwe octa-core processor laten zien. Het gaat hierbij dus om een 8-core processor, welke volgens AMD ook meteen de eerste 8-core processor is voor de consumentenmarkt. De processoren zullen uitkomen in AMD’s high-end FX-serie.

De processoren die uitkomen in de nieuwe op Bulldozer gebaseerde FX serie van AMD, zijn voorzien van 4, 6 of 8 cores en vallen onder AMD’s Scorpius platform waarbij de processor is voorzien van een CPU en een GPU uit de Radeon HD 6000 serie in combinatie met een chipset uit de 900 serie.

De nieuwe Bulldozer architectuur is opgebouwd uit verschillende modules, waarbij elke module bestaat uit 2 cores welke voorzien zijn van een eigen L1-cache en een gedeelde L2-cache. Dit betekent dus dat een 8-core Bulldozer voorzien is van 4x een L2-cache en 8x een L1-cache. Tot slot zorgt een dual-channel DDR3 geheugencontroller en een hypertransport interface voor de data-uitwisseling met de rest van het systeem.

Ook bij deze nieuwe FX-processoren zit de PCI-Express controller in de chipset en niet in de processor en zal werken volgens de 2.0 specificatie. Nieuw in de Bulldozer processoren is ondersteuning voor de AES instructies waardoro de prestaties flink omhoog zijn gegaan. Verder heeft AMD te melden dat het gebruik maakt van een nieuw ontwikkelde Turbo technologie die moet zorgen voor extra prestaties en een lager energieverbruik.

Het klinkt allemaal veelbelovend maar uiteindelijk telt maar één ding en dat is de benchmarks, hoe goed gaat deze Bulldozer presteren ten opzichte van de vorige modellen en de concurrentie van Intel. Dat in combinatie met de prijs zal gaan bepalen of AMD weer mee kan spelen op het hoogste niveau. De Bulldozer processor zou in eerste instantie op 14 juni worden gelanceerd maar dit zou nu zijn uitgesteld naar september. We moeten dus nog even geduld hebben!