Samsung heeft in het eerste kwartaal van dit jaar bij de verkoop van smartphones meer omzet gedraaid dan Apple, volgens een rapport van Strategy Analytics. Apple’s winst blijft echter boven de opbrengst van Samsung.

Samsung verkocht gedurende de eerste drie maanden van het jaar voor 18,33 miljard euro aan smartphones. Daarmee overstijgt de fabrikant de 17,8 miljard euro aan omzet van Apple. Apple bekleedde het kwartaal ervoor de eerste plaats in dit opzicht, maar moet het nu doen met de tweede positie. Nokia staat derde met een omzet van 2,82 miljard euro, gevolgd door LG met 2,29 miljard.

Apple’s verkoop daalde met 5,98 miljard euro ten opzichte van een kwartaal eerder, terwijl Samsung de omzet met bijna 739 miljoen euro zag stijgen. De recordbrekende verkoop van Samsung’s vlaggenschip Galaxy S4 aan het einde van het kwartaal en de aanhoudende vraag naar eerdere vlaggenschepen zijn onderdeel van de winststijging.

De overname in omzet van Samsung weerspiegelt echter niet op de geboekte winst. Apple blijft numero uno in termen van winstmarge en harkte een marktaandeel naar zich toe van 31 procent. Samsung staat tweede met 21,8 procent, gevolgd door LG met 4,1 procent en Sharp met 3 procent. Samsung rapporteerde een nettowinst van ruim 5 miljard euro, tegenover de 7,37 miljard genoteerd door Apple.