3min

Microsoft heeft een blog gepubliceerd over het Windows 10 besturingssysteem en de privacyklachten die gebruikers hebben naar aanleiding van bepaalde publicaties in de media. Microsoft stelt transparant te willen zijn in welke gegevens het verzamelt en waarom. Het hoopt hiermee enkele onjuistheden uit de wereld te helpen en gebruikers gerust te stellen.

Microsoft laat weten dat het verzamelen van data essentieel is voor het maken van een goed besturingssysteem en het bieden van een goede ervaring. Het bedrijf laat echter ook weten dat het vertrouwen van de gebruikers ook essentieel is en het bedrijf snapt dat vertrouwen eerst verdient moet worden. Het bedrijf stelt volledig transparant te willen zijn over zijn privacybeleid en zoveel mogelijk vragen en feedback hierover zal beantwoorden.

Microsoft stelt dat het alleen anonieme gegevens verzamelt via telemetrie en deze alleen gebruikt om Windows 10 te verbeteren. Daarnaast is de gebruiker in controle welke gegevens er worden verzameld en dat alle verzamelde data via beveiligde verbindingen naar de servers van Microsoft wordt gestuurd.

De gegevens die Windows 10 verzamelt zijn een anoniem apparaat ID, het type apparaat en de crashdata van applicaties. Deze data wordt door Microsoft en de ontwikkelpartners gebruikt om Windows 10 beter te maken. Microsoft verzamelt dus geen gegevens uit de persoonlijke bestanden van de gebruiker. Gegevens zoals je naam, e-mail adres of account ID worden niet verzameld.

Op basis van deze gegevens krijgt Microsoft snel inzicht in problemen met Windows 10, zo rolde het recentelijk een nieuwe build uit naar Windows Insiders en bepaalde videokaarten werkte niet goed met de meegeleverde videodriver, waardoor de pc bleef rebooten. Op basis van die crashdata kon Microsoft contact zoeken met de ontwikkelpartner en binnen 24 uur een nieuwe driver uitleveren die de problemen oploste.

Het verzamelen van telemetriedata is niet volledig uit te schakelen in Windows 10, het verzenden van crashrapporten wel. Alleen enterpriseklanten krijgen binnenkort de mogelijkheid om telemetrie helemaal uit te schalen, al adviseert Microsoft zakelijke klanten dat vooral niet te doen.

Persoonlijke gegevens

Persoonlijke gegevens worden door Microsoft weliswaar niet verzameld, maar in Windows 10 log je over het algemeen wel in met je Microsoft account. Daarin staan ook een aantal persoonlijke gegevens en die worden standaard door Windows 10 wel aangevuld met interesses. Hierdoor kunnen Windows 10 en Cortana, de zoekfunctie en persoonlijke assistent van Microsoft, je beter van dienst zijn. Als je bijvoorbeeld fan bent van een voetbalclub kan Windows 10 dat detecteren en kan Cortana je updates geven over wedstrijduitslagen. Verder kunnen apps worden aanbevolen op basis van je huidige geïnstalleerde apps en kunnen woorden die je vaak typt sneller worden aanbevolen bij tekstinvoer om woorden af te maken.

Met Cortana worden er op zekere hoogte dus wel persoonlijke gegevens verzameld, al gaat het voornamelijk om persoonlijke voorkeuren en niet zozeer om echte persoonlijke gegevens. Wil je dit niet dan kan je je instellingen op elk moment aanpassen en dit uitschakelen.

Geen advertenties

Microsoft wil benadrukken dat het geen gegevens verzamelt of persoonlijke documenten of e-mails indexeert of scant om vervolgens relevantie advertenties te tonen. De inhoud van je persoonlijke bestanden blijft persoonlijk.

Microsoft hoopt met deze blog wat gebruikers gerust te stellen en privacyzorgen weg te nemen. Als gebruikers toch nog vragen hebben over hun privacy kunnen ze hier hun vraag stellen aan Microsoft.