Apple heeft de standaard Fusion Drive van 1TB fors aangepast, voorheen was dit een HDD van 1TB met daaraan toegevoegd een SSD van 128GB, nu is dat nog maar een SSD van 24GB. Waarom Apple deze Fusion Drive heeft aangepast is niet duidelijk, eigenlijk is er maar één reden voor en dat is kostenbesparing.

Doordat Apple ervoor heeft gekozen de Fusion Drive van 1TB te voorzien van veel minder SSD-geheugen, lopen de schijfprestaties van iMacs die met deze schijf zijn uitgerust ook een heel stuk terug. Het sneller opstarten zal nog wel lukken, maar alle prestatiewinst bij het laden van veel gebruikte applicaties en bestanden zal grotendeels verloren gaan. Apple levert nog maar 24GB mee en dat is nou eenmaal niet zoveel. Dat betekent dat de meeste bestanden die worden aangeroepen en geopend van de HDD moeten worden geladen en dat is gewoon veel trager.

De Fusion Drives van 2TB en 3TB zijn overigens nog wel voorzien van 128GB aan SSD-geheugen, dus deze schijven zullen wel goede prestaties blijven leveren. Als je een iMac samenstelt met de 1TB Fusion Drive en 32GB aan werkgeheugen krijg je van Apple ook het advies om de schijf te upgraden naar een 2TB Fusion Drive. De reden hiervoor is dat wanneer je het systeem wil laten hibernaten (sluimerstand) het volledige werkgeheugen weggeschreven moet worden naar de harde schijf en 32GB aan werkgeheugen past nu eenmaal niet op een SSD van 24GB.