1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Oracle heeft plannen voor een gratis variant van de bekende database software. Hiermee wil het bedrijf beter concurreren met low-end open-source database pakketten.

Het ‘nieuwe’ pakket gaat Oracle 10g Express Edition (Oracle Database XE) heten, en zal vooral interessant zijn voor studenten, kleine bedrijven en software ontwikkelaars die een Oracle database in hun applicatie willen embedden. De nieuwe versie zal tegen het einde van 2005 beschikbaar zijn.

Wel heeft Oracle een aantal limitaties ingebouwd. Zo kan de gratis variant alleen draaien op systemen met 1 processor, 1 GB aan RAM geheugen en 4 GB aan harddisk geheugen. Qua functionaliteit is er niks veranderd.

Oracle geeft toe dat de gratis versie vooral bedoeld is om de concurrentie aan te gaan met de open-source pakketten. Vooral MySQL – waarvan recentelijk versie 5 uitkwam – is erg populair en snoept aan de low-end kant van de markt steeds meer klanten van weg. Overigens is Oracle niet het enige bedrijf dat hier op inspeelt. Zo heeft IBM recentelijk een gratis versie van haar DB2 database vrijgegeven, voor gebruik in combinatie met de populaire webscripting-taal PHP. Ook Microsoft heeft een gratis versie van SQL Server 2005 aangekondigd.

Studenten voornaamste doelgroep
Oracle hoopt dat studenten met de gratis versie gaan experimenteren. Dit zijn immers de toekomstige ontwikkelaars in IT-bedrijven, en als zij Oracle al kennen zullen ze ook in een bedrijfsomgeving sneller kiezen voor Oracle databases, zo redeneert het bedrijf.