2min

Tags in dit artikel

,

ATI heeft net als NVIDIA besloten om zelf geen AGP versies van haar nieuwe kaarten op de markt te brengen, maar een aantal partnerbedrijven van ATI gaan waarschijnlijk toch AGP 8x versies uitbrengen van de X1800-serie.

Fabrikant Diamond Multimedia adverteert momenteel op haar site met ATI RADEON X1800 kaarten met AGP 8x en PCI Express x16 ondersteuning. Deze kaarten zouden nog deze maand op de markt moeten komen, maar helaas vermeld de website geen prijs. Het is ook niet duidelijk of de AGP versie een X1800XT of een X1800XL zal zijn.

De X1800 kaarten hebben vanuit ATI standaard PCIe x16 ondersteuning, waardoor een AGP 8x variant moet worden voorzien van een PCI Express-to-AGP bridge, genaamd ATI Rialto. Deze techniek werd door fabrikanten al eerder toegepast op de RADEON X800XL en RADEON X800GTO kaarten.

Als Diamond Multimedia daadwerkelijk een AGP versie van de X1800 op de markt gaat brengen zal dat wel de snelste AGP kaart op de markt worden.
Alhoewel een AGP 8x versie van de X1800 kaart teveel van het goede zou zijn voor de meeste oude systemen, zijn er nog een aantal systemen waar een dergelijke kaart goed uit de verf zou kunnen komen.
Hierbij valt te denken aan systemen met een AMD Athlon 64 FX of Intel Pentium 4EE processor. Dergelijke processor hebben genoeg rekenkracht voor moderne games, maar zouden veel baat hebben bij een X1800 kaart.

Wij bedanken hubhib voor het insturen van deze tip! (dat rijmt!)