2min

Tags in dit artikel

,

Opentaal is een organisatie die zich inzet voor opensource woordenlijsten in opensource programma’s, zoals Firefox en OpenOffice. De organisatie heeft nu een keurmerk ontvangen van de Nederlandse Taalunie waarin staat dat de spelling overeenkomt met die van het Groene boekje.

Opentaal is erg blij met deze zegen: "Wij zijn als Algemeen Secretariaat blij met de goede afloop van de controleprocedure en met de erkenning van de lijst van OpenTaal, zodat de ‘open’ gebruikersgemeenschap in het Nederlandse taalgebied ondersteund kan worden bij het hanteren van de officiële spelling", aldus Johan Van Hoorde, Senior Projectleider van de Nederlandse Taalunie.

Er zijn naast Opentaal zes andere projecten die zich mogen onderscheiden met zo’n keurmerk, waaronder Van Dale. Met meer dan 140.000 trefwoorden is de lijst redelijk compleet. "Deze mijlpaal is van groot belang. Het geeft aan dat gebruikers van opensourcesoftware kunnen vertrouwen op hun Nederlandstalige spellingcontrole", aldus projectleider Simon Brouwer.

De taallijst kan gedownload worden vanaf de website van Opentaal. Er is momenteel een versie beschikbaar voor OpenOffice, Firefox en Thunderbird.

Er zijn meer dan tien mensen actief in de Opentaal gemeenschap, onder die mensen bevinden zich ook enkele taalwetenschappers. Er is maar één doel, namelijk dat de taallijst standaard wordt voor diverse opensource projecten. Er zijn niet alleen woordenlijsten in omloop, de organisatie is bezig met een synoniemenlijst en een grammaticacontrole. Deze zijn nog niet beschikbaar als download. Wanneer je overigens wil helpen met in de organisatie, kan je je altijd aanmelden.