2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Vorige week berichtten we, op basis van een bron van Apple-nieuwssite Mac|Life, dat de langverwachte Mac OS X 10.5.7-update op vrijdag uit zou komen. Vrijdag kwam en ging echter voorbij zonder de Mac OS X 10.5.7-update.

Kort na het bekend worden van het nieuws, bleek al dat Apple ontwikkelaars opnieuw van een testbuild had voorzien. Build 9J60 arriveerde met slechts één bugfix. Het bekende probleem waarbij de Safari 4-bèta weigert te installeren onder 10.5.7 bleef eveneens van kracht. Dit zou echter simpel op te lossen zijn door een nieuwe bèta of een aangepast installatiebestand.

Dit inmiddels beruchte bekende probleem zou echter eenvoudig op te lossen zijn. Naar verluidt werkt de Safari 4-bèta wel onder Mac OS X 10.5.7 wanneer deze eerder is geïnstalleerd, opnieuw of voor het eerst installeren is alleen niet mogelijk. Dit zou te maken hebben met een controle in de installer van de Safari 4-bèta. Dit bleek ook daadwerkelijk zo te zijn, zo ontdekte Mac Rumors-forumlid Shortkatz.

Apple-gebruikers op verschillende fora concludeerden uit het verschijnen van build 9J60, kort voor de verwachte release, dat de release van de 10.5.7-update daarom niet op vrijdag plaats zou kunnen vinden, het zou simpelweg te kort dag zijn. Hoewel velen verwachtingsvol de vrijdag afwachtten, ging de vrijdag — evenals de andere dagen — voorbij zonder Mac OS X 10.5.7.

Alhoewel, niet volledig. Apple stelde diezelfde vrijdag opnieuw een testbuild beschikbaar terwijl het op de woensdag ervoor ook al een nieuwe versie beschikbaar had gesteld. Wat er precies veranderd is in deze build is op dit moment (nog) niet bekend. Vermoedelijk zullen het, net als woensdag, één of twee bugfixes zijn en zal waarschijnlijk ook het bekende Safari 4-probleem nog steeds aan de orde zijn.

Naar verluidt zou de telefonische ondersteuning van Apple, beter bekend als AppleCare, hebben aangegeven dat de update voor afgelopen vrijdag gepland stond, maar dat het om een voor hun onbekende reden teruggetrokken is. Dit doet vermoeden dat build 9J61, die vlak voor het weekend uitkwam, mogelijk de zogenaamde ‘final build’ zal zijn.

Tevens gaat het gerucht dat de Mac OS X-update telkens uitgesteld wordt omdat de code hints zou bevatten naar nieuwe onaangekondigde functionaliteit dan wel nieuwe producten. Apple zou huiverig zijn dat deze informatie uitlekt voor de WWDC begin volgende maand van start gaat. Het bedrijf zou daarom besloten hebben om de update pas in de derde week van mei vrij te gaan geven.

De gemiddelde update-periode van de Mac OS X 10.5.1-update tot Mac OS X 10.5.6 was ongeveer 69 dagen. Sinds Mac OS X 10.5.6 zijn er inmiddels al meer dan 140 dagen verstreken. Tevens kwamen de meeste Leopard-updates op een maandag uit, al hoeft dat niet te betekenen dat ook 10.5.7 op een maandag zal verschijnen. Details over de laatste build zullen waarschijnlijk vandaag naar buiten komen, zodra die bekend zijn zullen we die hier melden.