3min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Apple heeft dinsdagavond de langverwachte Mac OS X 10.5.7-update de deur uitgedaan. De update had naar verluidt vorige week moeten komen, maar werd om een onbekende reden opnieuw uitgesteld. Daarnaast stelde Apple een beveiligingsupdate voor Tiger, een update voor Safari 3 en een gewijzigde Safari 4-bèta beschikbaar waarvoor Mac OS X 10.5.7 vereist is.

De update is volgens Apple aanbevolen voor alle gebruikers van Mac OS X Leopard en bevat algemene bugfixes die de stabiliteit, compatibiliteit en beveiliging van het besturingssysteem verbeteren. De langverwachte update is sinds februari onder ontwikkeling geweest en menig maal werd gesteld dat de update ‘spoedig’ beschikbaar zou komen.

Op de lijst met veranderingen treffen we zeer uiteenlopende wijzigingen aan. Met de update is onder andere aandacht besteedt aan de grafische stuurprogramma’s voor de meest recente Nvidia-GPU’s, synchronisatie met onder meer MobileMe en verschillende verbeteringen voor netwerken en voor Bluetooth. Ook zou er een aangepaste spraakbibliotheek toegevoegd zijn.

Het probleem waarbij de Safari 4-bèta weigert te installeren onder Mac OS X 10.5.7 heeft Apple opgelost door een nieuwe bèta vrij te geven. Eerder concludeerde men al dat dit laatste bekende probleem in de release notes van de 10.5.7-testversies eenvoudig te verhelpen zou zijn met een nieuwe bèta of slechts een gewijzigde installer. Informatie over de gewijzigde Safari 4-bèta is te vinden onderaan dit artikel.

De update is momenteel beschikbaar via Software Update als een gewone update die tussen 200 en 500 MB groot is. De grootte van dergelijke updates varieert doorgaans omdat gekeken wordt wat wel en wat niet bijgewerkt moet worden. Ook is er een zogenaamde Combo Update (729 MB) beschikbaar waarmee van alle versies vanaf 10.5 naar 10.5.7 geüpgraded kan worden.

Het is overigens momenteel vrijwel niet mogelijk om de update via Software Update te downloaden. De servers lijken aardig overbelast te zijn met trage downloadsnelheden tot gevolg, mogelijk omdat iedereen graag als eerste de update wil bemachtigen. De update handmatig downloaden gaat naar verluidt wel sneller. De update zal naar verluidt veel problemen met recente Macs oplossen en wordt daardoor door velen als een zeer belangrijke update gezien.

Belangrijk!
Gebruikers met een grafische kaart van ATI die afhankelijk zijn van de 3D-functionaliteiten van VMware Fusion wordt aangeraden de upgrade uit te stellen. Dit vanwege regressies in de snelheid van de grafische kaart, zo meldt VMware op Twitter.

[b]Mac OS X 10.5.7 Downloads:[/b]

[b]Mac OS X Tiger Security Update 2009-002:[/b]

Tezamen met de beveiligingsverbeteringen voor Mac OS X Leopard, werden Tiger-gebruikers vanavond ook getrakteerd op een nieuwe beveiligingsupdate.

[b]Safari 3.2.3 Update:[/b]

Apple heeft dinsdagavond tot slot ook updates vrijgegeven voor Safari 3 voor Mac OS X Leopard, Mac OS X Tiger en Windows. Hieronder vind je de bijbehorende downloads.

[b]Safari 4 bèta 1 (second update):[/b]

Tijdens de ontwikkeling van Mac OS X 10.5.7 werd al duidelijk dat de eerder vrijgegeven publieke bèta van Safari 4 niet wilde installeren vanwege een versiecontrole. Apple heeft vanavond eveneens een gewijzigde bèta online gezet met de correcte versiecontrole.

Tevens lost de gewijzigde bèta een drietal beveiligingsproblemen in Safari 4 op, vermoedelijk dezelfde problemen die ook in Safari 3 opgelost zijn. Het zou gaan om kwetsbaarheden met de URL input-validatie, een heap buffer overflow probleem met libxml en een probleem met geheugencorruptie in de afhandeling van SVGList-objecten.

De gewijzigde bèta is compatibel met Mac OS X 10.5.7 en vereist tegelijkertijd ook de update die dinsdagavond is uitgebracht.