2min

Microsoft heeft opnieuw een waarschuwing doen uitgaan dat Windows Server 2012 en 2012 R2 in oktober dit jaar een end-of-life status krijgen. Bedrijven moeten updaten naar nieuwere versies of naar Azure Virtual Machines-versies van het serverbesturingssysteem.

Concreet stopt alle ondersteuning van de genoemde versies op 10 oktober van dit jaar. De mainstreamondersteuning stopte al in 2018, maar de techgigant bleef de afgelopen vijf jaar updates uitbrengen om het overstappen naar andere versies te vergemakkelijken. Vanaf dit jaar worden dus ook de diverse security-updates en bug fixes gestopt.

Alternatieven

Gebruikers van Windows Server 2012 en Windows Server 2021 R2 moeten nu overstappen naar nieuwere versies, zo geeft Microsoft in zijn laatste alert aan. Denk hierbij aan Windows Server 2022.

Klanten kunnen ook zogenoemde Extended Security Updates (ESU’s) aanschaffen waarmee zij tegen betaling alsnog security-updates en bug fixes kunnen aanschaffen. Deze laatste updates zullen nog voor een periode van drie jaar worden geleverd, tot 13 oktober 2026.

Bestaande ESU’s voor Windows Server 2008/R2 bereiken hun end-of-life status deze maand, op 10 januari 2023.

Een ander alternatief voor eindgebruikers is hun databases en applicaties naar Azure Virtual Machines over te brengen. Hierbij krijgen zij ook drie jaar aan ESU’s na het stopzetten van de uiteindelijke ondersteuning. Hiervoor kan Azure Arc worden gebruikt, geeft Microsoft aan.

Waarschuwing Ministerie van Economische Zaken

Niet alleen de techgigant zelf waarschuwt voor het definitief stopzetten van de ondersteuning van Windows Server 2012 en 2012 R2. Onlangs attendeerde het Nederlandse ministerie van Economische Zaken al Nederlandse bedrijven op dit mogelijke probleem en ook op het definitieve einde van de Windows 8.1.

Tip: Min EZ: ‘Einde Windows 8.1 en Windows Server 2012(R2) aanstaande’