2min

Nederlandse bedrijven moeten zich erop voorbereiden dat Windows 8.1 en Windows Server 2012 (R2) komend jaar hun end-of-life-status bereiken. Het Ministerie van Economische Zaken heeft hiervoor onlangs een waarschuwing gepubliceerd.

In de waarschuwing geeft het ministerie aan dat Microsoft op 10 januari 2023 alle ondersteuning voor Windows 8.1 stopt vanwege de end-of-life-status. Er worden dan geen software-updates meer uitgebracht voor het oplossen van kwetsbaarheden en andere bugs.  Ook de Office-apps van Microsoft 365 voor deze versie van Windows zullen dan geen updates meer ontvangen.

Updaten naar Windows 11

Gebruikers moeten van EZ zo snel mogelijk hun besturingssysteem updaten, bij voorkeur naar Windows 11. Mochten de hardware-vereisten van hun devices dit niet toestaan, dan is ook een update mogelijk naar Windows 10. Deze laatste versie zal tot 10 oktober 2025 door de techgigant worden ondersteund.

Microsoft zelf waarschuwt al sinds juli 2022 voor zeer snel naderende definitieve einde van Windows 8.1. Al in 2018 werd aangekondigd dat deze versie eindig was.

Ook end-of-life Windows Server 2012 (R2)

Naast een waarschuwing voor het definitieve einde van Windows 8.1, kondigt het ministerie van EZ ook alvast het einde van Windows Server 2021 (R2) aan. Deze versie van Windows Server krijgt op 10 oktober 2023 zijn end-of-life-moment. Klanten kunnen voor deze serversoftware wel tegen betaling nog ondersteuning ontvangen tot oktober 2026. Deze ondersteuning moet per device worden aangeschaft.

Het ministerie adviseert Nederlandse gebruikers wel zo snel mogelijk te updaten naar een nieuwere versie van Windows Server, bij voorkeur Windows Server 2022. Hiervoor moeten bedrijven er rekening mee houden dat een dergelijke update lastiger is dan een update van een besturingssysteem voor desktops en laptops en moeten zij daarom een duidelijk migratiepad opstellen.