2min

Microsoft ondersteunt Windows Server 2012 en Windows Server 2012 R2 niet meer. Wel kunnen gebruikers via een betaald Extended Security Update (ESU) programma nog updates krijgen.

Nu de ondersteuning voor Windows Server 2012 en Windows Server 2012 R2 is stopgezet, wordt het voor gebruikers lastiger deze in stand te houden. Microsoft komt daarom zijn klanten tegemoet en biedt voor deze versies van Windows Server nu een (betaald) Extended Security Update (ESU) programma. Ook voor andere Windows client en server, SQL Server en Dynamics AX-producten bestaat er een dergelijk programma.

Binnen het ESU-programma krijgen gebruikers nog drie jaar lang alle kritische en belangrijke updates voor Windows Server. De abonnementen moeten jaarlijks worden verlengd. Daarnaast moeten klanten nog aan allerlei voorwaarden voldoen, willen ze het ESU-programma kunnen gebruiken.

Niet goedkoop

De ESU-updates zijn niet goedkoop. Voor ieder jaar betalen klanten de volledige licentieprijs. Klanten van de nu uitgefaseerde Windows Server-edities kunnen de komende drie jaar op ieder moment instappen, maar moeten dan wel de voorgaande licentiejaren ook betalen.

De updates zijn wel de betreffende drie jaar gratis voor klanten die hun workloads naar Azure hebben gemigreerd of migreren. Alleen betalen zij voor het draaien van de vm’s. Deze gratis optie geldt voor Azure vm’s, Dedicated Host, Azure VMware Solution, Nutanix Cloud Clusters on Azure en het Azure Stack-portfolio.

Voor on-premises- en gehoste omgevingen gelden de eerder genoemde licentietarieven. De ESU-updates kunnen voor deze omgevingen worden afgenomen als Azure Arc ESU’s of ‘gewone’ ESU-licenties.

Klanten die de ESU’s via Azure Arc afnemen krijgen eerst een rekening voor de maanden die zij hebben gemist na de end-of-support-datum van 10 oktober 2023. Daarna worden de ESU-ondersteuning maandelijks gefactureerd in plaats van een jaarlijkse rekening.

Tip: Microsoft gaat Exchange Extended Protection standaard inschakelen