2min

Microsoft heeft tijdens Mobile World Congress nieuwe oplossingen aangekondigd, waaronder een tweetal nieuwe op Azure gebaseerde AIOps-diensten. Hiermee kunnen operators makkelijker complexe 5G-netwerken beheren en in de gaten houden.

Volgens Microsoft zijn 5G-netwerken tegenwoordig zo complex en moeilijk te beheren, dat zij eigenlijk steeds meer AI-functionaliteit nodig hebben. Daarom kondigt het de beschikbaarheid van de public previews van Azure Operator Insights en Azure Operator Service Manager aan.

De diensten gebruiken dezelfde operationele technieken en mogelijkheden die Microsoft gebruikt voor het beheer van zijn public cloudomgeving Azure. Beide diensten moeten het beheer van bestaande netwerken makkelijker maken en ook het beheer verzorgen voor nieuwe telecomdiensten. Ook monitoring, diagnostistiek en lifecyclebeheer krijgen aandacht.

Azure Operator Insights en Service Manager

De eerste dienst, Azure Operator Insights, zorgt voor het verzamelen en analyseren van grote hoeveelheden netwerkdata uit allerlei complexe multi-vendor netwerkomgevingen en -netwerkfunctionaliteit. Het geeft inzicht in voor operators belangrijke workloads voor het verbeteren van de gezondheidsstatus van de betreffende netwerken en de eindgebruikerservaring, geeft Microsoft aan.

De dienst Azure Operator Service Manager levert probleemloze beheermogelijkheden voor complexe diensten die in hybride cloudomgevingen zijn uitgerold. Met een geconsolideerd beheer over meerdere op Azure gebaseerde cloud- en edge-platforms kunnen operators makkelijker diensten uitrollen, zo is de gedachte.

Andere Azure-telecomdiensten

Zoals eerder al aangegeven, zijn beide AIOps-diensten onderdeel van een spectrum nieuwe oplossingen die Microsoft nu voor telecomoperators uitrolt. Zo heeft de techgigant bekendgemaakt dat zijn vorig jaar aangekondigde Azure Private 5G Core nu algemeen beschikbaar is. Hiermee kunnen operators, IT-dienstverleners, integrators en andere specialisten bedrijven private 5G-netwerkoplossingen bieden.

Azure Operator Nexus

Een andere nieuwe oplossing is de algemene beschikbaarheid van Azure Operator Nexus. Dit is een hybrid cloudplatform waarmee operators hun netwerken verder kunnen moderniseren, transformeren en daarmee geld verdienen. De cloudtechnologie geeft hen mogelijkheden de TCO te verlagen, meer operationele efficiency te bereiken en hun netwerken veerkrachtiger te laten worden.

Het platform biedt onder andere geavanceerde AI-technologie en automatisering om de security van de gedistribueerde en softwaregebaseerde netwerken te verhogen. Ook geeft de dienst telecomoperators de kans workloads on-premises of op Azure te draaien. Dit voor het uitrollen, beveiligen en monitoren van al deze workloads, vanaf bare-metalomgevingen tot aan de eindklanten.

Overige diensten die ook zijn aangekondigd, zijn onder meer nieuwe spraakdiensten als Azure Communications Gateway en Azure Operator Voicemail en de connectiviteitsdienst Azure Programmable Connectivity.

Tip: Azure-partners hebben geen inzicht in uitgaven van klanten