2min

Dat Microsoft steeds meer andere besturingssystemen en open source omarmt is geen geheim, maar niemand had verwacht dat Microsoft SQL Server uit zou gaan brengen voor Linux-distributies. Iets wat het bedrijf nu toch gaat doen, er is per direct een previewversie beschikbaar gekomen en de bedoeling is dat medio 2017 een definitieve versie beschikbaar komt die gebruikt kan worden in productie-omgevingen.

Microsoft heeft er altijd voor gekozen om SQL Server alleen beschikbaar te maken voor Windows Server-besturingssystemen. Hierdoor werken eigenlijk alleen ontwikkelaars met Microsoft SQL Server die ook gebruik maken van .NET of andere verwante programmeertalen.

Alle ontwikkelaars die met Linux werken en programmeertalen zoals Java, Perl, PHP, Python en Ruby kiezen vaak voor MySQL of een van de forks die daarvan bestaan. Op enterprise-niveau zijn er uiteraard nog alternatieven zoals bijvoorbeeld Oracle, maar nu gaat de concurrentie wellicht echt komen op de SQL-markt.

Microsoft werd nauw samen met Mark Shuttleworth, de oprichter van Canonical en Ubuntu, en met Paul Cormier, topman bij Red Hat. De SQL Server van Microsoft komt waarschijnlijk als eerste beschikbaar voor Red Hat en Ubuntu, maar aangezien veel andere distributies dezelfde basis hebben werkt SQL Server straks op alle Linux-distributies. Zo werkt CentOS met een Red Hat basis en is Ubuntu op zijn beurt afgeleid van Debian.

Op dit moment is de preview versie van SQL Server nog voor een beperkte groep testers beschikbaar, maar de bedoeling is dat er snel een publieke preview gaat komen. Grote vraag is natuurlijk hoe goed Microsoft SQL Server presteert ten opzichten van bestaande SQL Servers voor Linux.