2min

Amazon heeft ons zojuist laten weten dat het een derde regio heeft geopend in Europa. In Londen heeft Amazon een nieuw datacenter uit de grond gestampt waar Europese klanten hun data en servers nu kunnen uitrollen. Amazon stelt voor Londen gekozen te hebben omdat het daar meer dan honderdduizend klanten heeft die momenteel veelal gebruik maken van de regio’s in Dublin en Frankfurt.

Alle grote cloudproviders zijn bezig met een uitbreidingsslag, er worden wereldwijd de nodige datacenters uit de grond gestampt om de groei van de cloud te kunnen bijbenen. Amazon heeft ook de nodige uitbreidingsplannen en de eerste is het actief worden van een nieuwe regio in Londen. Begin 2017 komen daar nog twee regio’s bij, namelijk in Frankrijk en in China. De nieuwe regio in Londen voldoet daarnaast ook alle lokale veiligheidsregels en beschikt over de UK Cyber Essentials Plus certification.

Amazon heeft in het Verenigd Koninkrijk meer dan 100.000 klanten en daaronder vallen ook een aantal hele grote bedrijven, om die reden is ervoor gekozen dan ook maar in het hart van het Verenigd Koninkrijk, Londen, te investeren in nieuwe datacenters om een extra regio op te tuigen. De Londen-regio bestaat op dit moment uit twee locaties die fysiek van elkaar gescheiden zijn, zodat wanneer er een ramp plaatsvindt de data en servers ook nog op een tweede locatie actief zijn en de online diensten gewoon door moeten draaien.

In totaal beschikt Amazon nu over 16 regio’s waar nog eens 42 availability zones oftewel datacenters onder vallen. Amazon is de enige grote cloudprovider die geen datacenter in Nederland heeft ingericht. Of dat nog op de planning staat is onduidelijk. Amazon heeft op dit moment de kostencalculator nog niet bijgewerkt, we kunnen nog niet zeggen of de nieuwe Londen regio qua prijs gelijkwaardig is aan Dublin en Frankfurt of dat deze duurder is.