Talend, een leverancier van cloud en Big Data intergratiesoftware, komt met een nieuwe set connectors. Deze zijn bedoeld voor het bevorderen van het Talend Data Fabric. Dit platform helpt organisaties hun bedrijfsdata snel te migreren naar Microsoft Azure. De nieuwe connectors maken het voor gebruikers mogelijk om slimmere en schaalbare cloud data pipelines te bouwen voor real-time data-analyse.

Talend verwijst in zijn persbericht naar een onderzoeksrapport van Gartner uit maart 2016. Daarin staat dat grote en kleine IT-afdelingen bezig zijn met een cloud-implementatiestrategie. Volgens het rapport komen die initiatieven de concurrentiepositie niet altijd ten goede, tenminste niet als het publieke cloud-diensten betreft. Momenteel gebruiken organisaties meerdere clouds, waarbij veel van hen de omvang en snelheid waarmee de IT-omgeving zich ontwikkelt zouden onderschatten. Ook de impact van de ontwikkeling op de activiteiten en de toenemende bedrijfseisen zou onderschat worden.

Verbeteringen

Met de nieuwe connectors voor Microsoft Azure SQL Data Warehouse, SQL Database, Azure CosmosDB, Data Lake Store, Queue Storage en Table Storage kunnen bedrijven Big Data integreren, analyseren en streamen in en vanuit de cloud. Dat moet voor een concurrentievoordeel zorgen. De nieuwe set connectors vereenvoudigt de ontwikkeling van data-pipelines voor Azure-ontwikkelaars. Historische en streaming-data zijn voortaan makkelijk te integreren voor contextgevoelige inzichten. Talend belooft snel on-premise data overzetten naar de Azure cloud.

Een andere verbetering die de connectors volgens Talend realiseren zijn het verhogen van DevOps productiviteit door configuratie en beveiliging van Big Data clusters. Tot slot moet de datakwaliteiten verbeteren met door Spark ondersteunde data matching en machine learning.

Microsoft

Microsoft benadrukt het belang van Talend voor zijn clouddiensten: “We werken graag met Talend aan oplossingen die uitgebreide ondersteuning bieden voor Microsoft Azure. Dankzij de ruime integratiemogelijkheden kunnen klanten optimaal gebruikmaken van cloud-diensten voor Hadoop, data warehousing, storage en NoSQL. Zo kunnen zij de uitvoer van hun cloud first-strategie versnellen.”

Begin juli lanceerde Microsoft nog zeven nieuwe Azure-diensten in het Verenigd Koninkrijk. Dit is één van de stappen waarmee de techgigant laat zien het belang van cloud serieus te nemen.