2min

Tags in dit artikel

, , ,

IBM’s intensievere focus op technologieën zoals de cloud en security-oplossingen doet het bedrijf goed. Er is namelijk een groei in verkopen te zien na bijna zes jaren krimp. Ook de verwachtingen voor de omzet door analytici worden hiermee overtroffen, zo schrijft Reuters.

De omzet van IBM kwam uit op 19,2 miljard dollar in het derde kwartaal dat eindigde op 30 september. Omgerekend komt dat neer op 16,4 miljard euro. Uit de cloud, cybersecurity en data-analytics haalde het bedrijf 8,8 miljard dollar op, een groei van elf procent. Daarmee is dit onderdeel goed voor ongeveer 46 procent van de totale omzet.

De opbrengsten uit cognitieve oplossingen, waaronder supercomputer Watson, ging met bijna vier procent omhoog naar 4,4 miljard dollar. Analisten gingen gemiddeld uit van 4,17 miljard dollar omzet. Het vorige kwartaal was er overigens nog een krimp te zien van 2,5 procent. Analist Josh Olson geeft tegenover Reuters aan dat de focus momenteel op de juiste plek ligt, al is er nog wat werk te doen en moet er duurzame groei aangetoond worden.

Effect

Bovendien zijn ook de verwachtingen voor het vierde kwartaal goed. IBM verwacht in de komende drie maanden 2,8 miljard dollar tot 2,9 miljard dollar meer op te halen dan het afgelopen kwartaal. Dit zou neerkomen op een jaar-op-jaar-groei van ongeveer 1,4 procent. Een oorzaak van de groei is de mainframe business, die een boost krijgt door de lancering van Z14.

Door de verwachtingen te overtreffen ging het aandeel IBM omhoog. Op dinsdag was er door de prijs van 153,93 dollar bijna 5,1 procent meer waarde per aandeel te zien. De inkomsten per aandeel kwamen uit op 3,30 dollar. Dat is meer dan de verwachte 3,28 dollar per aandeel.

Dat IBM zich meer focust op nieuwe technologieën is terug te zien in berichtgeving rondom het bedrijf.  Zo werd onlangs nog bekend dat IBM blockchain gaat gebruiken om buitenlandse betalingen te versnellen. Het betalingssysteem voor banken zal niet alleen voor versnelling zorgen, maar laat betalingen ook simpeler verlopen.