2min

De Amerikaanse telecomproviders T-Mobile US en Sprint leken na een poging om te fuseren een aantal jaar geleden, dichtbij een deal te zijn om samen te gaan. Eerder strandde de poging nog omdat de toezichthouder vier grote telecomproviders wilde houden. Nu moest een speciale lobby die banden heeft met president Donald Trump de fusie wel laten slagen, maar bronnen van Reuters spreken nu over een nieuw obstakel.

Vanuit het Japanse moederbedrijf van Sprint, SoftBank, zijn er namelijk twijfels over het uit handen geven van de controle over Sprint. Eén bron van het persbureau beweert daarbij dat SoftBank de deal helemaal niet door wil laten gaan. Er wordt in ieder geval vanuit gegaan dat de gesprekken tussen SoftBank en Deutsch Telekom (van T-Mobile) zich in een impasse bevinden.

Eerdere meldde Reuters dat SoftBank en andere Sprint-aandeelhouders een belang in het nieuwe bedrijf zouden krijgen van rond de 40 procent. Het meerderheidsbelang komt te liggen bij Deutsche Telekom. Indien de deal doorgang zou vinden, ontstaat er een bedrijf met meer dan 130 miljoen Amerikaanse abonnees en een omzet van 70 miljard dollar. Daarmee heeft het gefuseerde bedrijf nog wel minder klanten dan concurrenten Verizon en AT&T.

Verwachtingen

Bloomberg weet dat Deutsche Telekom ook de waardering als een obstakel ziet. Een bron van dit persbureau beweert dat er in november alsnog een akkoord kan komen. SoftBank wilde tegenover Reuters in ieder geval niet reageren. De berichtgeving zorgde er wel voor dat het aandeel SoftBank omlaag ging, en wel met vijf procent. Eerder liet de naderende fusie de aandeelwaarde met 15 procent stijgen.

Medio oktober waren de gesprekken nog in het nieuws omdat er een fusieovereenkomst naderde waarbij bezittingen niet direct verkocht worden. Door de portfolio’s intact te houden willen beide bedrijven zoveel mogelijk activiteiten behouden. Nu spreken bronnen dus over iets heel anders. De onderhandelingen krijgen ongetwijfeld nog een staartje.