T-Mobile U.S. en Sprint zouden van plan zijn om een fusieovereenkomst bekend te maken waarbij bezittingen niet direct verkocht worden. Door de portfolio’s intact te houden willen beide bedrijven zoveel mogelijk activiteiten behouden. De twee partijen zijn de derde en vierde grootste telecomproviders van de Verenigde Staten.

Reuters schrijft over de nieuwste plannen van het bedrijf op basis van anonieme bronnen. Dat de bedrijven met elkaar willen fuseren is al enige tijd bekend. Een aantal jaar geleden waren er al gesprekken, maar de toezichthouder wilde destijds vier grote telecomproviders behouden. Eind september werd de overname nieuw leven ingeblazen door een lobbybedrijf in te huren met nauwe banden met president Donald Trump en diens regering.

Problemen

Het is gebruikelijk dat bedrijven geen afwijkingen onthullen tijdens bekendmakingen over fusies. De aanpak waarover Reuters bericht toont aan dat de bedrijven mogelijk nieuwe uitdagingen tegemoet kunnen zien van toezichthouders. Vorige week werd nog bekend dat er hoge ambtenaren sceptisch waren over de deal, wederom omdat het om de derde en vierde provider van het land ging. Toch kan een fusie pas bekeken worden als de deal overeengekomen en bekendgemaakt is.

Het bekendmaken van de overeenkomst zou eind oktober of begin november plaatsvinden. Daarbij zal vooral de potentiële voordelen voor de Amerikaanse klanten centraal staan. Eén onderdeel daarvan is de 5G-technologie, waarvoor hoge investeringen vereist zijn. De bronnen geven verder aan dat T-Mobile en Sprint een onderhandelstrategie voorbereiden om zorgen over activaverkoop weg te nemen. Ook de verkoop van sommige spectrumlicenties na de aankondiging van de deal valt eronder.

Top drie

Als de fusie doorgang vindt, ontstaat er een bedrijf met meer dan 130 miljoen Amerikaanse klanten. Dat aantal is net iets minder dan nummer één en twee Verizon en AT&T hebben. Of de toezichthouders dat dit keer wel goed vinden, zal ongetwijfeld dit jaar nog beken worden. We houden de zaak uiteraard in de gaten.