Amazon kondigt Amazon ML Solutions Lab aan, een nieuw programma dat Amazon Web Services (AWS) klanten in contact brengt met de machine learning experts van de cloudprovider. Klanten van de clouddienst zullen leren hoe de technologie te gebruiken.

Dat gebeurt onder andere met boot camps, workshops en adviesdiensten. Na brainstormsessies wordt er overgegaan tot actie, zodat er voorbereidingen kunnen plaatsvinden van data, het bouwen en trainen van modellen en modellen daadwerkelijk produceren. Uiteindelijk moeten de klanten in staat zijn om de opgedane kennis verder toe te passen in de organisatie.

Het programma kent een flexibel karakter, waarbij geïnteresseerden bijvoorbeeld deel kunnen nemen via een locatie als het AWS-hoofdkantoor in Seattle. Het is ook mogelijk dat machine learning modelontwikkelaars naar de klant komen. Bovendien kan de lengte van het programma variëren van enkele weken tot maanden, afhankelijk van bijvoorbeeld dat data al voorbereid is.

Concurrerende cloudproviders leggen al langer de nadruk op kunstmatige intelligentie als een sleutelonderdeel, wellicht om in te kunnen lopen op marktleider AWS. De reactie van Amazon was vooralsnog om op het eigen interne gebruik van machine learning te wijzen. Het bedrijf geeft tijdens de aankondiging dan ook aan dat er al 20 jaar in machine learning geïnvesteerd is.

Praktijkvoorbeeld

AWS noemde drie klanten bij naam die al gebruikmaken van Amazon ML Solutions Lab. Eén daarvan is het farmaceutische bedrijf Janssen. Dit bedrijf zocht contact met AWS om samen te werken aan een deep learning initiatief. Daarna volgde een deep learning workshop, waarbij de machine learning experts brainstormden met de datawetenschappers van Janssen. Vervolgens kwamen er training voor de toepassing van deep learning in farmaceutisch gerelateerde gebruikstoepassingen.

AWS kiest een opmerkelijk moment om het programma aan te kondigen. Volgende week organiseert de cloudprovider namelijk een ontwikkelaarsconferentie waar aankondigingen rondom AI en machine learning verwacht worden. Techzine zal aanwezig zijn op dit evenement. Houd de website dus in de gaten voor achtergronden en nieuwsartikelen.