2min

Tags in dit artikel

, , ,

De wereldmarkt voor pc’s is in het eerste kwartaal licht gegroeid. Volgens marktonderzoeker IDC zijn er 34,6 miljoen pc’s verkocht, 2,1 procent meer dan een jaar geleden. Dat is in lijn met de verwachte 2 procent groei. In de Verenigde Staten steeg de afzet met 1,5 procent tot 11,7 miljoen machines. Ondanks de groei constateert IDC dat consumenten in de eerste drie maanden relatief weinig geld uitgaven en dat een aanmerkelijke groei van de bestedingen door bedrijven vooralsnog uitblijft. Herstel kan nog "enige tijd" op zich laten wachten omdat er zorgen blijven over veiligheid – ondanks de snelle beëindiging van de oorlog in Irak – en over de economie, aldus IDC.

Dell heeft Hewlett-Packard weer van zijn troon gestoten als grootste pc-leverancier ter wereld. Vorig jaar, na de overname van Compaq, wist HP nog tot de koppositie door te dringen. In het eerste kwartaal van dit jaar kon Dell zijn marktaandeel opvoeren van 14,2 tot 17,3 procent terwijl dat van HP/Compaq daalde van 17,1 naar 15,8 procent. Op de derde plaats van de ranglijst staat IBM, dat met 1,87 miljoen verkochte pc’s zijn marktaandeel stabiel hield op 5,4 procent. De nummer vier, Fujitsu Siemens, verkocht 1,66 miljoen pc’s. Toshiba zag zijn aandeel toenemen van 3,2 naar 3,7 procent. Volgens IDC-analist Roger Kay is dat een weerspiegeling van de toenemende populariteit van notebooks. Ook bij andere fabrikanten verschuift de ‘productmix’ ten gunste van mobiele computers.

Alle andere fabrikanten samen hebben een marktaandeel van 53,1 procent. Vorig jaar was dat 55,3 procent (exclusief het voormalige Compaq, dat IDC al bij de restgroep indeelt). In de Verenigde Staten gaat Dell al langer onbetwist aan kop, nu met een marktaandeel van 31,8 procent (was 26 procent). Het ‘nieuwe HP’ valt terug van 20,3 naar 19,5 procent. Hierna volgen IBM (van 5 naar 4,8 procent), het gestaag wegzakkende Gateway (van 5,6 naar 4,3 procent) en Toshiba, dat in marktaandeel groeide van 2,7 naar 3,2 procent.