2min

Tags in dit artikel

De hotels in Nederland hebben moeite om het hoofd boven water te houden. De hotellerie heeft 2003 als slechtste jaar ervaren sinds crisisjaar 1993. Hoteliers verwachten dit jaar ook nauwelijks verbetering. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek HOSTA van het adviesbureau Horwath Consulting, dat woensdag is gepresenteerd.

Hoteliers noemen vooral het uitblijven van economisch herstel als oorzaak van de slechte resultaten in 2003. ‘De verwachting is dat in de tweede helft van 2004 en in de loop van 2005 de hotellerie licht zal herstellen. Het zal echter langzaam gaan’, waarschuwt Horwath-directeur E. Hoogendoorn. ‘Hotels die hun prijzen het afgelopen jaar sterk hebben verlaagd, zullen deze niet even snel kunnen verhogen. Gasten accepteren dergelijke prijsverhogingen niet meer.’

De prijsdalingen worden ook toegeschreven aan de opkomst van internet. Hierdoor is het voor gasten eenvoudiger geworden om prijzen te vergelijken en wordt steeds vaker tot het laatste moment gewacht met boeken in de hoop op aanbiedingen. Het aandeel internetreserveringen bij hotels nam in 2003 toe van 11 tot 18 procent.

Ook uit onderzoek van de consumentenbond komt naar voren, dat de goedkoopste manier om een hotel in een grote stad te reserveren via een hotelboekingssite is. Dit werd opgemaakt uit een steekproef onder 30 hotels in vier Europese steden.

Reserveringen maken via het internet kan op verschillende manieren. Direct boeken via de site van het hotel is een mogelijkheid, maar dit is volgens de consumentenbond duurder dan reserveren via een hotelboekingssite. Behalve de prijs, is er nog een voordeel verbonden aan het reserveren via een hotelboekingssite. Op een hotelboekingssite kan men snel een goed vergelijk maken, van de mogelijkheden in verschillende hotels 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Hotelboekingssites die hotelkamers aanbieden aan de zakelijke markt via het GDS reserveringsprogramma komen als voordeligste naar boven bij de meeste onafhankelijke onderzoeken. Dit programma maakt het mogelijk om wereldwijd in 56.000 hotels een reservering te maken. Het is een gebruiksvriendelijk systeem, waarin alle informatie over de hotels en plattegronden te vinden zijn. Hotels plaatsen in dit systeem altijd hun best beschikbare tarieven. Door het boeken van deze speciale tarieven kunnen bedrijven enorme kosten besparen. Preferred Hotel Reservations is één van de eerste aanbieders van deze full service online mogelijkheid. Preferred rekent geen reserveringskosten en vraagt geen vergoeding voor haar diensten, daarbij zijn ze geheel onafhankelijk en geven indien gewenst, objectief advies.