Het Instant Messaging wordt steeds meer voor persoonlijke redenen in de werkplaats gebruikt, als voor zakelijke doeleinden, toont een nieuw overzicht aan.

Een rapport uitgebracht op donderdag door Meta Group liet zien dat 57 procent van de mensen in 300 bedrijven wereldwijd die IM gebruiken op het werk, vaker gebruiken voor persoonlijk gebabbel, als voor met werk verband houdende zaken.

Nochtans, vele bedrijven hebben nu ook een strengere houding naar IM gebruik aangenomen, en hebben nu besloten om over te gaan tot het gebruik van e-mail, en de telefoon.

Enkel tussen 3% en 5% van de bedrijven verbieden persoonlijk gebruik van de telefoon en e-mail, volgens Meta Group. Bijna 16% van de bedrijven hebben het gebruik van IM volledig verboden.

Een overheersend nummer van bedrijven heeft ook harde maatregelen genomen op persoonlijke IM gebruik, vergeleken met e-mail, 68% van de bedrijven staan beperkt gebruik van e-mail voor niet–werk activiteit toe, enkel 44 procent laat gelijkwaardige voorwaarden voor IM toe.

Ted Tzirimis, een analist aan Meta, zei, dat de meeste bedrijven IM nog steeds zien als een consumenten toepassing. Niettemin zei Tzirimis dat de onmiddelijke toegang tot medewerkers via IM zich ook bewijst als een waardevol werktuig.

In een test naar IM als een productiviteit werktuig, vond Meta dat 56% van werknemers de toepassingen thuis voor werk verbonden activiteiten gebruikt.

"Organisaties beginnen zich steeds meer te beseffen van de voordelen die IM in de werkplaats bied, zoals het meteen kunnen vinden van een medewerker," zei Tzirimis. "Wij geloven dat rond 2008, de nieuwste werknemers een IM adres toegewezen krijgen, net als dat vandaag de dag gebeurd met E-mail adressen".

Tengevolge van de groeiende populariteit van IM zei Tzirimis dat een toenemend aantal bedrijven naar wegen zoekt om het werknemersgebruik van de toepassingen na te kunnen gaan.

Een recent overzicht gepubliceerd door ePOLICY-AMA gaf aan dat 60% van Amerikaanse bedrijven nu software gebruikt voor het controleren van inkomende en uitgaande e-mail, en dat 27% van werkgevers software gebruikt om het interne e-mail tussen werknemers na te kunnen gaan.

Tzirimis raadt meer bedrijven aan software te gebruiken voor het nagaan van het IM gebruik, omdat de software mogelijk op sommige vlakken een grotere veiligheidsbedreiging is dan e-mail.

"Misschien zelfs meer ernstig is het hoge percentage van mensen die IM voor bestand overdrachten gebruikt, die een reusachtige kwetsbaarheid vertegenwoordigen," zei Tzirimis. "Wij raden niet aan dat bedrijven het IM gebruik moeten verbieden, maar zij moeten wel voorzorgsmaatregelen nemen, en zich beter tegen IM-gebaseerde bedreigingen beschermen".