Een groep lobbyisten die zich gesteund kunnen zien door de bedrijven Nokia, Oracle, IBM, Red Hat en RealNetworks, heeft bij de Europese rechtbank een verzoek ingediend om de Europese Commissie te mogen helpen in de zaak die de EU momenteel voert tegen Microsoft.

De vijf bedrijven die zich verenigd hebben in het European Committee for Interoperable Systems (ECIS) zeggen dat het verzoek aangeeft dat er nog steeds genoeg support vanuit het bedrijfsleven voor de zaak van de EU tegen Microsoft.

Alhoewel Microsoft de reeds opgelegde sancties momenteel naar eigen zeggen naleeft, is het bedrijf wel in hoger beroep gegaan tegen de uitspraken. Volgens de softwaregigant doet de EU met de uitspraken geen enkele fabrikant een plezier en is er volgens het bedrijf ook vanuit het bedrijfsleven geen steun voor de zaak.

Thomas Vinje, die als advocaat van de ECIS zal optreden ontkent dit stellig: "Terwijl Microsoft een groot aantal van de medestanders van de EU aan het afkopen is, zeggen ze dat het bedrijfsleven de zaak van de EU niet steunt. Ik denk dat het verzoek van de ECIS bewijst dat dit niet waar is."

Het verzoek van de bedrijven kan mogelijk afgewezen worden omdat de ECIS een deadline in december afgelopen jaar heeft gemist. Toch zijn er mogelijkheden dat het gerechtshof de groep alsnog toelaat.
Maar ook als de rechter de groep niet toelaat kunnen de bedrijven de EU toch tot hulp zijn. De ECIS heeft namelijk reeds het recht verworven om de EU bij te helpen in het monitoren van de wijzigingen die Microsoft moet doorvoeren.