2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Zoals eerder te lezen was op Techzine vind deze week de rechtzaak tussen Microsoft en de Europese Commissie plaats, waarin bekeken zal worden of de sancties van de EC tegen Microsoft terecht waren. Gisteren mocht Microsoft haar zegje doen en het bedrijf had flinke kritiek op de EC.

Microsoft verklaarde aan de rechtbank dat de sancties van de EC niet eerlijk waren en beschuldigde de commissie ervan dat het het bedrijf permanent wilde beschadigen, waardoor ook de positie van patenthouders in de toekomst op de tocht zou komen te staan.

Adocaat Thomas Vinje van de Europese Commissie liet echter weten dat Microsoft niet moest proberen om het onderwerp van de zaak te veranderen naar een zaak over intellectuele eigendommen, terwijl de zaak handelt over Microsofts misbruik van haar marktpositie.
De rechter was het hiermee eens en verzocht advocaat Ian Forrester van Microsoft om niet van het onderwerp af te dwalen.

Microsoft is het ook niet eens met de beslissing van de EC dat de 12.650 pagina’s tellende technische handleiding die Microsoft heeft gemaakt niet duidelijk genoeg zou zijn. Microsoft moest deze handleiding van de EC opstellen, zodat concurrenten van Microsoft beter uit de voeten zouden kunnen met Microsofts software. Een externe partij die het stuk controleerde gaf aan dat het niet voldoende was.

Microsoft hoopt de rechter ervan te overtuigen dat de EC teveel fouten heeft gemaakt in haar beslissingen en wil dat de hele zaak over wordt gedaan. Zowel Microsoft als de EC willen tijdens de zaak bewijsmateriaal gaan aanhalen van IBM, Novell, Oracle en Sun. Geen van deze bedrijven is direct betrokken bij de zaak, maar ze zijn wel lid van twee organisaties die de EC steunen in haar zaak tegen Microsoft.