min

Tags in dit artikel

, , ,

Sinds de E3 is het duidelijk dat Microsoft met haar XBOX 360 en Sony met haar PlayStation 3 de nieuwe standaard zullen gaan zetten in de next-generation consoles. Hoogstwaarschijnlijk zullen de consoles elkaar qua performance niet heel veel ontlopen, maar daar is eigenlijk nog weinig over te zeggen aangezien Microsoft al veel verder is met haar console dan Sony.

In tegenstelling tot Microsoft kon Sony op de E3 nog geen werkende PlayStation 3 laten zien. Het bedrijf liet wel een paar indrukwekkende filmpjes zien, maar die gaven niet direct weer hoe de games op de uiteindelijk console eruit zouden zien. Duidelijk is wel dat Sony hoog heeft ingezet op haar Cell chip die het bedrijf samen met IBM heeft ontwikkeld. Het was dan in eerste instantie ook de bedoeling om de Cell chip in te zetten voor alle functies in de PlayStation 3. Sony moest echter constateren dat de Cell chip niet heel erg geschikt is voor graphics.

Sony moest daarom snel een beslissing nemen over welke partner het bedrijf zou kiezen voor de grafische chip. De keus op Nvidia was gauw gemaakt, omdat het bedrijf eerder al verantwoordelijk was voor de grafische chip in de XBOX en veel ervaring heeft met grafische kaarten. Helaas voor Nvidia moet het bedrijf wel Sony’s planning aanhouden, waardoor er weinig tijd was voor het ontwikkelen van een revolutionaire chip.

Het bedrijf kwam uiteindelijk met de RSX chip die gebaseerd is op een 90 nanometer architectuur. Naar nu blijkt is de RSX chip echter niet een geheel nieuw ontwerp, maar een aangepaste 90 nanometer G70 chip, die zo gemaakt is dat hij in een console past. Sony zal de chip wel in eigen beheer fabriceren, zodat Nvidia zich daar geen zorgen over hoeft te maken. Voor Sony is het nu alleen nog wachten tot Nividia de chip afrondt.

Concurrent Microsoft heeft ATI ingehuurd voor het maken van de R500 chip die in de XBOX 360 zal zijn terug te vinden. In tegenstelling tot Nvidia, heeft ATI twee jaar gehad om de chip te ontwikkelen. Daardoor heeft ATI een kleine voorsprong op Nvidia op het gebied van consoles, terwijl Nvidia momenteel weer een kleine voorsprong neemt in de markt voor grafische kaarten voor PC’s.

Het blijft zoals gezegd voorlopig nog gissen naar het feit welke console als beste uit de bus zal komen. Beide chips hebben hun eigen grafische chip en processor. Beide consoles zullen elk hun eigen publiek aanspreken. De XBOX 360 komt eerder, maar de PlayStation 3 wordt volledig backward compatible, terwijl Microsoft’s console slechts gedeeltelijk oude games zal ondersteunen.