2min

Tags in dit artikel

, ,

Geruchten doen de ronde dat Apple vanaf volgende maand een nieuwe reeks iPod’s zou uitbrengen die het afspelen van filmpjes ondersteunen. Deze geruchten zijn gebaseerd op het feit dat vanuit Taiwan nieuwe hardware wordt geëxporteerd die deze nieuwe evolutie ondersteunen. Er werd eerst gedacht dat deze ondersteuning nog een tijdje zou duren, maar dus blijkt Apple er al klaar mee te zijn.

Deze speciale gebeurtenis is, volgens de bronnen, geplant voor 7 september en zal plaats vinden is San Francisco. De stijl van de iPod zal naar verwachting nog altijd hetzelfde zijn als vier jaar geleden toen CEO Steve Jobs de eerste iPod presenteerde. Zoals al het geval was bij de vorige releases van iPod’s houdt Apple weer de lippen stevig op elkaar en wil geen commentaar geven. Echter zijn het de bronnen vanuit Taiwan die zeggen dat Apple klaar is om een heuse Video Player te lanceren.

De details over de nieuwe generatie Ipod’s zijn schaars maar de Taiwanese bronnen vertelden Tom’s Hardware Guide dat de videospeler zal voorgesteld worden als vijfde generatie iPod. Het zal dus geen vervanging zijn van bijvoorbeeld de huidige iPod. De andere vier generaties zijn: de iPod, de U2 iPod, de iPod Mini en de iPod Shuffle. Verder weten we dat het dezelfde stijl zal hebben als de andere iPod’s, namelijk een wit jasje en hij zal zeker MPEG2 en MOV videoformaten ondersteunen. Andere specificaties zijn een 640×480 kleurenscherm met een grote van 3 inch. De harde schijf zal tot 80GB groot zijn.

Dat Apple bezig was aan het maken van een iPod die video ondersteund is geen verrassing want dat hoort bij de strategie van Apple die de hele draagbare digitale entertainmentmarkt voor zich wil hebben. Aan de ene kant is er iTunes die muziek en video aanbiedt, echter is het al bekend dat iTunes niet echt de bedoeling heeft om veel op te brengen voor Apple, het is eerder de bedoeling om via die weg draagbare MP3-spelers te promoten en dan vooral de iPod familie. En dit bleek ook een goede strategie te zijn van Apple want alleen al het derde kwartaal van dit jaar heeft Apple ongeveer 6,1 miljoen iPod’s verkocht die bij elkaar zo’n $1,1 miljard opbrachten.

iTunes ondersteund video downloads al van versie 4.8 en je kunt dan wel al denken dat Apple niet lang erna ook videospelers zal uitbrengen. Apple heeft nog geen cijfers bekend gemaakt over hoe succesvol de video downloads waren maar dat cijfer zal zeker stijgen na de release van de vijfde generatie iPod’s. Deze generatie zal trouwens de rechtstreekse concurrent worden van Creative’s Zen Vision, die ook ondersteuning biedt aan videobestanden.