1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Alhoewel het vaak lijkt alsof de strijd op de chipmarkt alleen tussen Intel en AMD gaat is dat niet helemaal waar. AMD kan voorlopig nog niet tippen aan Intel’s marktaandeel, maar moet ook nog veel andere bedrijven voor zich dulden. AMD is echter wel aan een flinke opmars bezig.

Volgens analysten van het bedrijf iSuppli staat AMD dit jaar voor het eerst in de top 10 van grootste chipfabrikanten ter wereld. Absolute nummer één is nog altijd Intel, dat dit jaar voor ongeveer 35,8 miljard aan chips zal verkopen. De totale chipverkopen voor 2005 zullen volgens iSuppli uitkomen op 273,3 miljard dollar en dat is een stijging van 4,5 procent ten opzichte van vorig jaar.

Zogezegd staat Intel op nummer één en AMD op nummer tien. Daartussen staan respectievelijk de bedrijven Samsung, Texas Instruments, Toshiba, ST Micro, Infineon, Renessas en Philips. De sterkste stijger op de chipmarkt is echter IBM. Het bedrijf dat de processors levert voor alle next-gen consoles gaat dit jaar naar verwachting uitkomen op een omzetgroei van 30 procent.

Nvidia en ATI komen ook terug op de lijst. ATI staat dit jaar voor het eerst in de top 25 en bezet de laatste plaats. Nvidia doet het echter ietsje beter en staat momenteel op plaats 24.