2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het is alweer bijna een jaar geleden dat een allesvernietigende vloedgolf grote delen van Azïe onder water zette. Sinds die tijd is er veel gedaan aan wederopbouw. Ook Intel hielp mee door een draadloos netwerk op te zetten.

Het bedrijf hielp diverse technologiebedrijven in de regio rond Atjeh om een draadloos netwerk op te zetten voor organisaties en overheidsinstellingen. Het netwerk werd gebruikt voor uitwisseling van gegevens over vermiste personen, medische apparatuur, bouwmaterialen en voedselvoorraden.

"Het was voor internationale hulporganisaties in Banda Atjeh van groot belang informatie te delen en logistieke operaties te coördineren. De inzet van draadloze breedbandtechnologie was daarbij een uitkomst. Naast het verstrekken van voedsel, water en onderdak was communicatie essentieel. Cruciale informatie is nu draadloos te verzenden via het internet. Hierdoor kunnen afgelegen vestigingen van hulporganisaties contact onderhouden met het hoofdkwartier", aldus Stacy Smith van Intel.

Het systeem, dat nog steeds in gebruik is, bestaat uit drie basisstations die een netwerkverbinding van maximaal 6MBps kan leveren. Verder werden een aantal servers neergezet, zodat er uiteindelijk een draadloos netwerk met een straal van 1.000 kilometer kon worden opgezet. Intel heeft verder lokale technici opgeleid om het netwerk te kunnen onderhouden.

Behalve voor de hulpverlening, wordt het netwerk nu ook gebruikt door leraren, studenten, bedrijven en organisaties, maar ook door inwoners van Atjeh. Alhoewel de levering van het netwerk naar aanleiding van de ramp is aangelegd, past het netwerk ook zeer goed in het zogenaamde d-ASEAN plan. In dit plan van de Verenigde Naties is het de bedoeling om een goede digitale infrastructuur op te zetten in Zuidoost-Azië.

Wij bedanken jmv22 voor het insturen van deze tip!