3min

Tags in dit artikel

,

Intel liet eerder deze maand weten dat het de verwachting heeft, dat het met haar nieuwe Conroe en Merom chips een prestatiewinst van minimaal 20 procent kan boeken ten opzichte van chips van AMD die rond dezelfde tijd uit zullen komen. AMD heeft deze beweringen echter de grond ingeboord.

Netburst uit de gratie
De Conroe en Merom chips zijn de eerste processors voor desktops en notebooks die gebruik maken van Intel’s nieuwe architectuur. Hierin ligt de nadruk op de besparing van stroomverbruik. In dat plaatje past echter niet de Netburst technologie die Intel gebruikt voor haar Pentium D en Xeon processors. Vandaar dat Intel een andere weg ingeslagen is en Netburst heeft laten vallen.

De nieuwe chips van Intel kunnen meer instructies per clock cycle uitvoeren dan hun voorgangers, zorgen ervoor dat de instructies beter door de CPU heen geleid worden en hebben de beschikking over een grotere cache.
Volgens Intel kan het daarmee weer de kop overnemen van AMD, zonder daarvoor gebruik te hoeven maken van geïntegreerde geheugencontrollers of zogenaamde point-to-point interconnects, waarvan AMD nu gebruik maakt.

Niet te controleren claims weerleggen
Intel en AMD maken momenteel beide claims die nog niet geverifieerd kunnen worden, aangezien de chips nog lang niet uitgebracht gaan worden.
Toch proberen beide bedrijven elkaars claims al op voorhand te weerleggen en zo ook de 20 procent prestatiewinst die Intel claimde.
Volgens Henri Richard van AMD probeert Intel alleen maar de aandacht af te leiden van het feit dat Intel’s huidige processors niet zo goed zijn.
Hij geeft wel toe dat de nieuwe generatie chips van Intel een stuk beter zullen zijn dan de huidige Netburst chips, maar volgens hem zullen ze niet goed genoeg zijn om AMD’s 15 procent voorsprong op het gebied van prestaties voorbij te kunnen streven.

Geïntegreerde geheugencontroller
AMD heeft zelf plannen om in de tweede helft van dit jaar ondersteuning voor DDR2 te gaan bieden en daarnaast ook een nieuwe socket, genaamd AM2, te introduceren. Met deze socket kunnen computerfabrikanten quad-core processors in combinatie met chipsets voor toekomstige dual-core chips gebruiken.
AMD blijft daarnaast bij het standpunt dat hun geïntegreerde geheugencontroller het grootste voordeel is ten opzichte van Intel. Door de controller te integreren kan de link tussen de processor en het geheugen draaien op de snelheid van de chip en dat heeft als gevolg dat de gegevens sneller naar de processor verstuurd kunnen worden dan via de front-side bus die Intel gebruikt.

Reviewers en analisten zien deze techniek ook als een groot voordeel voor AMD, maar Intel lijkt de techniek voorlopig nog niet over te gaan nemen. Sommige hooggeplaatste Intel mensen hebben wel aangegeven dat Intel de techniek nog voor 2010 wil implementeren, maar Intel heeft nog geen specifieke plannen daarover vrijgegeven.
Richard is er in ieder geval zeker van dat Intel deze techniek wil gebruiken. "Als je aan iemand bij Intel vraagt of ze met een magische toverstaf de geheugencontroller konden integreren, dan zou een eerlijk persoon zeker ‘ja’ antwoorden," aldus Richard.