Huawei en Audi hebben een strategisch samenwerkingsakkoord ondertekend voor de ontwikkeling van slimme geconnecteerde voertuigen. De bedrijven zetten onder meer een pilootproject op in China om de nieuwe LTE-V-standaard te testen.

De komst van 5G schept hoge verwachtingen voor de ondersteuning van een slimmer verkeersnet en zelfrijdende auto’s. Het zal evenwel nog enkele jaren duren voor we zo ver zijn. In tussentijd experimenteren Huawei en Audi met LTE-V om het pad te effenen naar 5G.

LTE-V is kort voor LTE-Vehcile. Het is een variant op de LTE-standaard bedoeld voor intelligente transportsystemen (ITS), meer bepaald de communicatie tussen geconnecteerde voertuigen. In vergelijking met andere ITS-oplossingen is de implementatie van LTE-V sneller en goedkoper, omdat van bestaande basisstations gebruik wordt gemaakt.

Pilootproject

In samenwerking met Huawei en de Chinese autoriteiten, was Audi in 2017 de eerste niet-Chinese autofabrikant die deel nam aan de eerste test met LTE-V op de publieke weg in de Chinse stad Wuxi. In september van dit jaar wordt in Wuxi een breder pilootproject opgezet, waar Audi en Huawei opnieuw bij zullen samenwerken.

Het samenwerkingsakkoord tussen beide bedrijven moet verder ook de vooruitgang van intelligent rijden en de digitalisering van verkeersdiensten faciliteren. Huawei en Audi zullen daarom een trainingsprogramma opzetten om de kennis van experts in beide domeinen te verbeteren.

“We versterken ons gezamenlijk onderzoek met Huawei op het gebied van intelligente geconnecteerde voertuigen”, zegt Saad Metz, Executive Vice President van Audi China. “Ons doel is om de veiligheid te verbeteren en de verkeersstromen te optimaliseren om intelligente steden te creëren.” De ontwikkelingen worden in eerste instantie geconcentreerd op de Chinese markt.