2min

Tags in dit artikel

,

Microsoft heeft tijdelijk alle media voor Windows Server 2019 en Windows Server versie 1809 verwijderd. Volgens de softwaregigant bleken een aantal gebruikers na het updaten bestanden te missen. Microsoft onderzoekt momenteel geïsoleerde rapporten van deze gebruikers en adviseert voor nu te wachten met het installeren van al gedownloade om media.

Windows Server 2019 is de on-premise opvolger voor onbepaalde tijd voor Server 2016 en wordt vanuit Microsoft ondersteund met het standaard ‘5+5-schema’: Vijf jaar mainstream- en nog eens vijf jaar uitgebreide ondersteuning. De eerste verloopt op 10 oktober 2023, de laatste eindigt op 10 oktober 2028. Vandaag stopt Microsoft met de verdeling van Windows Server 2019 om een probleem te onderzoeken waarbij bestanden werden verwijderd na de update. In een blog vertelt de softwaregigant vaag dat er problemen zijn die gerelateerd zijn aan de Windows 10 updateproblemen.

Microsoft adviseert iedereen die het ISO-bestand hebben gedownload om het niet te installeren en te wachten op een oplossing.

Semi-Annual Channel (SAC)

Windows Server 2019 is vergelijkbaar met de zogeheten ‘Long-term Servicing Channel’-versie van Windows 10, die geen functie-upgrades biedt en enkel onderhouden wordt met beveiligingsupdates. Volgens Microsoft zijn functie-wijzigingen wel weer mogelijk met Windows Server 2022. De lancering hiervan staat gepland voor het najaar van 2021.

Tot die tijd kunnen gebruikers die sneller toegang willen tot functie-wijzigingen het beste de ‘Semi-Annual Channel’ (SAC)-versie gebruiken. Windows Server SAC levert tweemaal per jaar een upgrade, meestal in april en oktober. De SAC voor de lente wordt slechts 18 maanden ondersteund, maar die van oktober wordt gedurende 30 maanden met updates voor beveiliging en niet-beveiliging onderhouden.