Computerfabrikant Dell is de grootste terughaalactie in de geschiedenis van het bedrijf begonnen. Met de actie haalt het bedrijf ongeveer 4,1 miljoen laptopbatterijen terug die mogelijk oververhit kunnen raken en daardoor in brand kunnen vliegen.

De terughaalactie is door Dell direct in verband gebracht met de foto’s van een ontploffende laptop die enige tijd terug door The Inquirer werden gepubliceerd en als het spreekwoordelijk lopend vuurtje over het internet verspreid werden.


De foto’s van een verbrande Dell laptop gingen de hele wereld over

Dell legt de schuld van de batterijen bij de fabrikant van de apparaten, in dit geval Sony. De lithium-ion batterijen van het bedrijf kunnen volgens Dell in sommige gevallen zo heet worden dat ze in brand vliegen. Tot nog toe heeft Dell slechts zes meldingen gekregen van oververhitte batterijen, voor de computergigant echter reden genoeg om de terughaalactie te starten.

Dell laat in een verklaring weten dat de actie geen gevolgen heeft voor de bedrijfsresultaten. Verwachting is dat Sony ook een deel van de kosten voor de actie op zich zal nemen, aangezien Dell een belangrijke klant is voor het bedrijf. De mogelijkheid dat Dell door het voorval op zoek zal gaan naar een andere leverancier voor haar laptopbatterijen wordt door analisten van de hand gewezen. Volgens hen zijn er maar weinig bedrijven die de grootte en stabiliteit van Sony’s productielijn kunnen evenaren.

Het grootste deel van de terug te halen laptops is verkocht in de Verenigde Staten, maar ook Europeanen en Aziaten kunnen in het bezit zijn van een verkeerde laptopbatterij. Mensen die na april 2004 een Latitude, Inspiron of Precision laptop van Dell hebben gekocht kunnen controleren of ze in het bezit zijn van een verkeerde batterij. Dell heeft hiervoor een speciale site geopend die te vinden is op Dellbatteryprogram.com.

Overigens heeft Sony de betreffende batterijen ook geleverd aan andere computerfabrikanten, waaronder Apple. Apple heeft inmiddels laten weten de kwestie in onderzoek te hebben, Hewlett-Packard heeft verklaard dat haar laptops niet voorzien zijn van de gewraakte batterijen.