2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft en Apple hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan patches voor hun DRM systeem. Beide systemen zijn recentelijk gekraakt, maar volgens beide bedrijven zijn de lekken inmiddels gedicht. Analisten vragen zich echter af hoe lang dat zo zal blijven.

Afgelopen maand doken twee verschillende programma’s op waarmee het mogelijk was om de DRM systemen van Microsoft en Apple te omzeilen. In het geval van Microsoft gaat het om de Windows Media DRM, terwijl het bij Apple om de FairPlay technologie gaat.

Microsoft kreeg te maken met de applicatie FairUse4WM, waarmee de DRM techniek van nummers is te verwijderen die gebruik maken van een codering voor Windows Media Player 10 en 11 en die gedownload worden van muzieksites als Napster. Microsoft werkte snel aan een patch en bracht deze patch afgelopen week uit. Het is nu aan de bedrijven die een muziekservice exploiteren om de patch wel of niet te installeren. Napster en RealNetworkws lieten in ieder geval weten de patch direct te zullen implementeren.

Apple kreeg op haar beurt te maken met het programma QTFairUse6, dat gebruik maakt van iTunes, waardoor het programma iets moeilijker te gebruiken is. Apple heeft momenteel nog geen patch vrijgegeven en heeft tot nog toe ook geen commentaar op de berichten gegeven.
Een programma dat de muziekbeveiliging omzeilt is overigens niet nieuw. Reeds in 2003 kwam de Noorse Jon Johansen met het programma QTFairUse, waarmee de FairPlay techniek al omzeild kon worden. Ook Microsoft heeft al veel gevallen gehad, waarbij haar techniek gekraakt werd.

Alhoewel beide bedrijven er altijd zo snel mogelijk proberen bij te zijn gebruiken ze beide een andere aanpak. Apple komt meestal met een update van iTunes zelf, waarbij er naast de veiligheidspatches ook nieuwe functionaliteiten aan het programma worden toegevoegd. Microsoft daarentegen, komt meestal alleen met een patch voor het DRM systeem, waardoor klanten van het bedrijf niet hun hele applicatie hoeven te vernieuwen. Microsoft kiest naar eigen zeggen voor deze werkwijze, omdat het bedrijf denkt dat er geen waterdicht DRM systeem is. Het DRM systeem van de softwaregigant is daarom zo ontworpen dat het eenvoudig aan te passen is, als het bijvoorbeeld gekraakt wordt.

Volgens analisten is er voor beide werkwijzes wat te zeggen, maar moeten de bedrijven er wel voor zorgen dat er niet zo vaak updates verschijnen dat de consument het zat wordt en de applicatie vaarwel zegt.