Thales en het ministerie van Defensie, in het bijzonder de Koninklijke Landmacht (KL), hebben gezamenlijk het nieuwe MMR-radarsysteem ontwikkeld voor luchtbewaking, -beveiliging en -verdediging. Hiermee hoopt de KL te zijn voorbereid op huidige dreigingen vanuit de lucht, maar ook van wapensystemen als raketten, artillerie en mortieren.

Thales heeft samen met de KL de Multi Mission Radar (MMR) ontwikkeld voor de artillerie, 3D luchtbewaking, luchtverdediging en beveiligingstoepassingen. Het radarsysteem voldoet aan alle hedendaagse eisen voor moderne oorlogsvoering en wordt daarmee de nieuwe ogen van de Nederlandse Landstrijdkrachten. De MMR is de nieuwste toevoeging aan de Thales 4D AESA-radarfamilie, zoals de NS100/ NS200/ SM400/ SMART-L MM en is ontwikkeld voor landtoepassingen.

Sofware defined systeem

Concreet signaleert en registreert het radarsysteem eenvoudig en in real time de bewegingen van wapensystemen als RAM, UAV/ UAS, vliegtuigen, helikopters en kruisraketten. In de rol van ‘counter battery’ kan het MMR-systeem de verschillende afzonderlijke projectielen in een artillerie- of mortiersalvo onderscheiden. Ook is het systeem volautomatisch in staat om een grote verscheidenheid aan luchtdoelen te detecteren, te volgen en te classificeren.

Het MMR is software defined, dat het systeem zeer geavanceerd maakt en tegelijkertijd toekomstbestendig. Door updates aan de software door te voeren, kan het systeem zich automatisch aanpassen aan nieuwe technologische ontwikkelingen rondom wapensystemen en gelijke tred houden met veranderingen in missies en dreigingen.

Zeer eenvoudig gebruik

Het nu gepresenteerde radarsysteem is daarnaast eenvoudig opgezet en volledig geautomatiseerd. Binnen twee minuten is de radar geïnstalleerd en klaar voor gebruik. Door de toepassing van de meest moderne technologieën is het radarsysteem zeer mobiel en transporteerbaar. Hierdoor kan het systeem voor diverse soorten missies worden ingezet.  De MMR is onderdeel van de Ground Master 200 familie en wordt internationaal aangeduid als GM200 MM/C.

De KL gaat de komende jaren negen MMR-radarsystemen ontvangen.