Transmeta heeft deze maand een aanklacht tegen Intel bij de rechtbank ingediend. Volgens Transmeta heeft Intel inbreuk gemaakt op diverse patenten die in het bezit zijn van Transmeta.

Het is niet duidelijk om welke patenten het gaat, maar volgens Transmeta maakt Intel al sinds de Pentium 3 inbreuk op de patenten en dat doet het bedrijf nu nog steeds met haar nieuwe Core 2 producten. Waarom Transmeta pas nu een aanklacht indiend is echter niet duidelijk.

Transmeta wil dat de rechter bepaalt dat Intel de producten waarmee het inbreuk maakt op de patenten niet meer mag verkopen en eist tevens schadevergoeding van de chipgigant. Volgens executive vice president John O’Hara Horsley van Transmeta heeft zijn bedrijf een flinke portfolio van patenten opgebouwd en moet het bedrijf haar intellectuele eigendommen beschermen.

Intel en Transmeta hebben de afgelopen jaren op diverse fronten samengewerkt en gebruikgemaakt van elkaars technieken. Transmeta vindt echter dat het niet genoeg gecompenseerd wordt voor het gebruik van haar patenten en ziet zich daarom genoodzaakt naar de rechter te stappen. Intel heeft nog niet gereageerd op de aanklacht.