2min

Tags in dit artikel

, , ,

Na jaren van onderzoek naar Intel’s handelswijze tegen AMD, heeft de Europese Unie de chip-fabrikant aangeklaagd. Tom van Lierop (woordvoerder van Europese Commissie) heeft dit bevestigd, alhoewel hij verder niks toevoegde.

In 2005 was de Europese Unie al bij Intel’s kantoren binnengevallen, vanwege verdachte anti-competitieve praktijken. In 1999 had Intel zich al geweerd van de US Federal Trade Commission, en een ander onderzoek van dezelfde organisatie was een jaar later stopgezet. Intels kantoren werden in 2004 ook binnengevallen in japan. In 2006 volgde Korea ook.

In juni 2005 klaagde AMD Intel aan, op grond van anti-concurrentie maatregelen van Intel. AMD liet verschillende pagina-grote advertenties in kranten zetten, waar "you may not be aware, but Intel’s illegal actions hurt consumers – everyday." Deze advertentie verwees de mensen door naar de volgende bezwaarschrift op de site van AMD. Op dit moment doorloopt deze rechtzaak nog steeds de verschillende juridische stappen, ook staan er al nieuwe rechtzaken te wachten in Zuid-Afrika.

Door het succes van AMD’s Opteron en de Athlon 64 processors, steeg het marktaandeel van AMD in 2005 explosief. Maar nadat Intel haar Core 2 in juli 2006 introduceerde, daalde dit aandeel binnen een kwartaal (eind 2006-Maart 2007) van 25% naar 19%. Hierdoor zijn de beursprijzen van AMD sterk gedaald, en de prijzen van Intel Sterk gestegen.

Door de recentelijke aanwinst van ATI, en door de recentelijke prijsdalingen van de Core 2 processoren zit AMD in een moeilijke positie. In hun kwartaalrapport staat dat er een stijging was in afzet van 13%, maar hetzelfde rapport laat ook verliezen van $600 miljoen zien.