Microsoft moet Alcatel-Lucent 1,5 miljard dollar betalen, dat heeft een federale jury in San Diego besloten. Dit vanwege het feit dat Microsoft een MP3 patent van Alcatel-Lucent zou hebben geschonden.

Het bedrag is gebaseerd op elke Windows pc die verkocht is sinds mei 2003. Microsofts raadsman Tom Burt beweert dat de uitspraak niet is gebaseerd op de feiten of de wet. De helft van het schadebedrag wordt veroorzaakt door verkopen van Windows buiten de Verenigde Staten en vallen waarschijnlijk onder een andere regelgeving, aldus Burt.

Microsoft beweert verder dat ze de MP3 technologie voor zestien miljoen gelicencieerd heeft van Fraunhofer. Samen met Lucent’s Bell Labs heeft Fraunhofer de populaire compressietechnologie ontwikkeld. De softwaregigant zal dan ook naar naar alle waarschijnlijkheid in hoger beroep gaan.

De uitspraak van deze rechtszaak is teleurstellend voor Microsoft en de honderden andere bedrijven die gelicencieerde MP3 technologie hebben.
"We maken ons zorgen dat deze beslissing een mogelijkheid bied voor Alcatel-Lucent om actie te ondernemen tegen de honderden bedrijven die MP3 licenties gekocht hebben van de rechtmatige licentie verstrekker Fraunhofer", aldus Burt.

Alcatel-Lucents zegsvrouw Mary Lou Ambrus weigert in te gaan op de vraag of het bedrijf meer bedrijven gaat aanklagen die de MP3 technologie in hun producten gebruiken.