Amerika heeft bij de Wereld Handels Organisatie (WTO) een klacht ingediend over het feit dat er in China op grote schaal commerciële piraterij plaatsvindt, maar die klacht is bij China in slechte aarde gevallen. Het land claimt dat het al veel doet tegen piraterij en laat weten dat de klacht de samenwerking tussen beide landen onder druk zet.

Begin deze maand stapte de Amerikaanse overheid naar de WTO en spande daar twee zaken aan, omdat China piraterij niet hard genoeg zou straffen en dat haar regels op de import van entertainmentmedia in strijd zouden zijn met de internationele handelswetten. De aantijgingen zijn echter in het verkeerde keelgat geschoten van de Chinese overheid, zo laat Vice Premier Wu Yi weten. Hij waarschuwt ervoor dat de klachten de handelsovereenkomsten tussen China en de Verenigde Staten schade berokkenen.

"De United States Trade Representative (USTR) gaat compleet voorbij aan de massale acties die China reeds heeft ondernomen. De actie van de Verenigde Staten is een klap in het gezicht van de overeenkomst tussen China en de Verenigde Staten. Dit heeft een grote negatieve impact en zal ongetwijfeld schade berokkenen aan de samenwerking die er is om intellectuele eigendommen te beschermen", aldus Wu, die tevens benadrukte dat het nog niet eerder voorgekomen is dat een WTO lid tegelijkertijd twee zaken indiende tegen een ander lid.


Op 14 april werd er in de stad Shenyang een
grote stapel CD’s en DVD’s in het openbaar vernietigd.

De Verenigde Staten ergeren zich al langere tijd aan de grote schaal waarop er in China films, muziek en software gekopieerd wordt. Een goed voorbeeld daarvan is de het feit dat de film Spider-Man 3 in Beijing reeds op straat te koop is op DVD, terwijl deze pas over twee weken in de Amerikaanse bioscopen verschijnt.
Maar China wil benadrukken dat het juist veel tegen piraterij doet en als bewijs daarvan introduceerde het maandag een veertiental nieuwe wetten die intellectuele eigendommen moeten beschermen en bepalen wat er gedaan moet worden als die eigendommen illegaal gekopieerd worden. Wu liet daarnaast weten dat er afgelopen jaar 988 mensen zijn gearresteerd wegens piraterij en dat de rechtbanken samen 6.441 piraterijzaken hebben behandeld.

Wu liet verder weten er goed bewust van te zijn dat China nog een lange weg voor zich heeft en dat er nog veel werk te verzetten is. Zo liet hij weten dat de gemeenschap nog te weinig weet over het feit dat piraterij niet toegestaan is. Hij ziet echter liever dat Amerika en China daar al pratend een oplossing voor vinden en niet via een tweetal aanklachten bij de WTO.