1 min

Tags in dit artikel

,

Movable Type, een product waarmee weblogs onderhouden kunnen worden, gaat opensource. Dat heeft Six Apart, de maker van Movable Type, aangekondigd.

Six Apart heeft al een hoop ervaring in het blogwereldje, ze is bijvoorbeeld de beheerder van Livejournal. Het bedrijf is momenteel bezig met het ontwikkelen van de 4.0 versie van Movable Type. Deze versie gaat voor een groot deel herschreven op de markt gebracht worden. Er zullen meer dan vijftig nieuwe functionaliteiten beschikbaar worden. Ook zal het administratiepaneel sterk vereenvoudigd worden.

Six Apart heeft een lange tijd de zakelijke blogwereld compleet in haar zak gehad, maar ondervindt de laatste tijd veel concurrentie van Microsoft en IBM. Microsoft doet dit door bijvoorbeeld blogfunctionaliteiten toe te voegen aan Microsoft Office. Om toch de zakelijke wereld in haar zak te houden, wil Six Apart haar producten nu ook opensource lanceren.

"Niemand heeft iets dat net zo robuust is als Movable Type. Six Apart heeft een flinke voorsprong", zegt Rob Koplowitz, analist bij Forrester. In de nieuwe versie van Movable Type is ook een installatiewizard ingebouwd, zodat ook consumenten het gemakkelijk kunnen installeren. Ook zullen er geavanceerde beheermodules komen. Deze zullen ook sterk versimpeld worden. Six Apart wil de software aankomende herfst lanceren, tot dan is er een mogelijkheid om de bèta editie te downloaden, het wordt echter niet aangeraden deze publiekelijk in te zetten.