Vrouwen die werken in de IT, hebben vaak een heel andere mening over hun baan dan mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van ITJobboard. Deze wervingssite voor IT-personeel ondervroeg 527 IT’ers over de rol van vrouwen in deze sector. Opvallend is dat de mening van vrouwen soms lijnrecht staat tegenover die van hun mannelijke collega’s.

Vrouwelijke IT’ers voelen zich vaak gediscrimineerd. Bijna 60 procent van de vrouwelijke respondenten vindt dat ze gediscrimineerd worden ten opzichte van mannen. Mannelijke IT’ers denken daar heel anders over. Meer dan tweederde meent dat ze op hun werk geen bevoorrechte positie hebben ten opzichte van vrouwen. Ook heerst er volgens de helft van de vrouwen een machocultuur op hun werk. De mannen ervaren dat echter anders. Zo vindt ruim 70 procent van hen dat er geen machocultuur heerst in de IT.

Minder salaris dan mannen (9,7 procent) is voor de ondervraagde vrouwen het voornaamste probleem op hun werk, op de voet gevolgd door het gebrek aan erkenning van mannelijke IT’ers (9,5 procent). Mannen denken juist dat vrouwen het meest te kampen hebben met het gebrek aan erkenning door mannen. Een ander opvallend verschil is hoe beide groepen respondenten denken over seksuele intimidatie. Bijna negen procent van de mannelijke IT’ers is van mening dat vrouwen dit als voornaamste kwestie zien, terwijl de vrouwen daar zelf heel anders over denken. Zo ervaart ongeveer drie procent dit als het grootste probleem op hun werk.

"Ons onderzoek bevestigt de reputatie van de IT. Deze sector staat bekend als een mannenwereld, al was dat nog nooit echt bewezen", zegt Alex Farell, directeur van www.itjobboard.nl. "Als IT-wervingssite merken we dat vrouwen op de hoogte zijn van het hoge testosterongehalte van de branche. Dit houdt ze echter niet tegen om in deze groeiende sector te gaan werken. Sterker nog: ze vinden de mannencultuur juist een uitdaging en extra stimulans."