1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Het is tot nu toe stil geweest rond de ontwikkeling van de Cell processor van Toshiba, het hart van de Playstation 3. Toshiba gaat een streaming processor uitbrengen gebaseerd op de Cell processor. Daarmee mengt Toshiba zich in de strijd met AMD en Intel.

Tot dusver is de Cell processor alleen te vinden in de Playstation 3 en workstations van IBM. Toshiba wil er de consumentenmarkt mee op, de chip is gemodificeerd om video te bewerken. De Spurs-engine -zoals ze het zelf noemen- kan real-time make-up en haarstijl veranderen, veranderingen in positie, hoek en gezichtsexpressie zijn geen probleem voor de processor. Toshiba zal een laptop met de processor erin presenteren op de CEATEC Japan 2007 show over twee weken.

Verder is er niet heel veel bekend over de CPU, behalve de structuur. Hij heeft 1 PPE (Power processor) als hoofdcpu en 4 SPE’s (synergistic processing elements) als extra rekenkracht en draait het op 1.5Ghz waar de Cell processor van de PS3 er 8 heeft en op 3.2Ghz draait. Verder zou de processor tussen de 10 en 20 watt verbruiken.

Een probleem voor Toshiba is dat er meer x86 programmeurs zijn dan Cell programmeurs. De chip zal dus veel concurrentie ondervinden van AMD en Intel.